Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΠΟΙA KYBEΡΝΗΣΗ ΠΕΡΙΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2012;;;--"Μαύρη τρύπα" για την Κυβέρνηση η δικαίωση των "ειδικών μισθολογίων"-


Του Παναγιώτη Στάθη.

Πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων, κυρίως στα ειδικά μισθολόγια. Μετά την απόφαση της Παρασκευής  που δικαιώνει και πάλι τους ένστολους με δημοσιονομικό κόστος περί τα 700 εκατομμύρια  ευρώ, επίκεινται οι αποφάσεις για τους καθηγητές των ΤΕΙ και τους νομικούς συμβούλους του Κράτους, που αναμένεται να είναι επίσης θετικές. Πρόκειται για μια δημοσιονομική βόμβα καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει πολύ ψηλά αν σκεφτεί κανείς πως ήδη έχουν δικαιωθεί  ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ, γιατροί ΕΣΥ, δικαστές  , όλοι οι συνταξιούχοι για τις περικοπές των συντάξεων του 2012 (ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για) Νομικούς Συμβούλους του κράτους και καθηγητές  ΤΕΙ.

Προάγγελος νέων αποφάσεων
Οι αποφάσεις αυτές θεωρείται πως αποτελούν τροχοπέδη και για τυχόν νέα μείωση των ειδικών μισθολογίων, εφόσον αποφασιστεί. Ηδη μάλιστα οι ένστολοι(όπως βέβαια και όσοι έχουν δικαιωθεί ηδη ή θα δικαιωθούν) διαμηνύουν τρία πράγματα:  

-Πως θα υποβάλλουν άμεσα αποζημιωτικές προσφυγές που φυσικά θα γίνουν δεκτές με τυποποιημένο σκεπτικό (αν δεν πάρουν και το υπόλοιπο 50% αποδοχών και αναδρομικών).

-Πως οποιοδήποτε νέο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι πάνω από τα επίπεδα του 2012 ως κατώτατο πλαφόν και

-Πως "η απόφαση αυτή τη του ΣτΕ είναι ένα τεράστιο όπλο καθώς αναγνωρίζει την απόλυτη ιδιαιτερότητα της φύσης εργασίας μας, ώστε να προσφύγουμε και κατά του ασφαλιστικού νομοσχέδιου".

Η κυβέρνηση βέβαια έρχεται αντιμέτωπη και με όσα προεκλογικά έλεγε, αφού ήταν αλλεπάλληλες οι επικρίσεις της για τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε μια τέτοια ρητή δήλωση είχε προβεί και ό ίδιος ο νυν πρωθυπουργός όταν είχε επισκεφθεί  ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Ιανουάριο του 2014 το Συμβούλιο Επικρατείας.

Ποιοι έρχονται
Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η ανησυχία ότι οι σχετικές αποφάσεις αποτελούν ουσιαστικά "προπομπό" και άλλων παρεμφερών κρίσεων, αφού και δικαστικοί λειτουργοί διεκδικούν διά της δικαστικής οδού την επιστροφή πλήρων των αναδρομικών τους (καταβάλλονται μόνο τα μισά), ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν στο ΣτΕ και σε άλλα διοικητικά δικαστήρια αγωγές κατά αντίστοιχων περικοπών που υπέστησαν και άλλες κατηγορίες "ειδικών μισθολογίων", όπως οι ιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.λπ. Μάλιστα για τους ιατρούς του ΕΣΥ το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαιώνοντας συνταξιούχο, δέχθηκε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών όχι μόνο για τις συντάξεις, αλλά και για τους εν ενεργεία ιατρούς, που περιμένουν πλέον την αντίστοιχη κρίση της Ολομέλειας ΣτΕ.

Παράλληλα, οι καθηγητές ΤΕΙ αναμένουν την κρίση του ΣτΕ για ανάλογες περικοπές που υπέστησαν με τον ν. 4093/12, επικαλούμενοι τις ευνοϊκές αποφάσεις του ΣτΕ για τους καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι με τη σειρά τους διεκδικούν δικαστικά τη μισθολογική επάνοδο στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, χωρίς πάντως να μπορούν να διεκδικήσουν και αναδρομικά, αφού το ΣτΕ τα επέτρεψε (για δημοσιονομικούς λόγους) μόνο για όσους είχαν την πρόνοια να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Στις αποφάσεις της Παρασκευής τονίζεται ότι η αρμόδια Επιτροπή ΣτΕ επέβαλε το φθινόπωρο του 2014 και πρόστιμο 200.000 ευρώ στην πολιτεία, επειδή καθυστερούσε τη συμμόρφωση, θέλοντας ουσιαστικά να γλιτώσει ποσό περίπου 695 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική αιτιολογική έκθεση. 

















http://www.capital.gr/story/3125890













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου