Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών ...


Παραιτήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων μετά τη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και καλεί  το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να σταματήσει την αποχή.

Στην δήλωση παραίτησής του ο κ. Μαντζούτσος υπογραμμίζει ότι η αποχή  των δικηγόρων είναι αναποτελεσματική, «διότι περισσότερο πλήττει  τους ίδιους παρά ασκεί πίεση στην Κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο παραιτηθείς πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «η  συνεχιζόμενη αποχή σε περίοδο ακραίας οικονομικής κρίσης εξοντώνει τους συναδέλφους που βασίζονται για την επιβίωσή τους αποκλειστικά στα έσοδα από την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος».

Δεν παραλείπει να αναφέρει  ότι  η συνέχιση της αποχής ακόμα και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αποκτά χαρακτηριστικά «αυτοκτονίας» για το νέο και μαχόμενο δικηγόρο».

Η πλήρης δήλωση παραίτησης του κ. Μαντζούτσου έχει ως εξής:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη γνωστοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το νέο ασφαλιστικό μέχρι την ψήφιση του επίμαχου ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών πρωτοστάτησε στις ουσιαστικές μορφές αντίδρασης, καταθέτοντας συγχρόνως συγκεκριμένες προτάσεις.

Παρά τις επιφυλάξεις σε σχέση με την αποχή, προτάξαμε την ενότητα του δικηγορικού σώματος, σεβόμενοι το γεγονός ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είχαν την ευθύνη να αποφασίζουν δεσμευτικά για το είδος και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά ότι η αποχή είναι αναποτελεσματική, διότι περισσότερο πλήττει εμάς τους ίδιους παρά ασκεί πίεση στην κυβέρνηση.

Πολλώ δε μάλλον, η συνέχιση της αποχής ακόμα και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αποκτά χαρακτηριστικά «αυτοκτονίας» για το νέο και μαχόμενο δικηγόρο, ο οποίος αδυνατεί πλέον να καλύψει τα έξοδα όχι μόνο της δικηγορίας αλλά και της ίδιας του της επιβίωσης.

Συγχρόνως, η πεντάμηνη αποχή περνάει το εντελώς εσφαλμένο μήνυμα στην κοινωνία ότι οι δικηγόροι έχουμε πολλά χρήματα στη διάθεσή μας, εφόσον μπορούμε να ζούμε χωρίς εργασία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η συνεχιζόμενη αποχή σε περίοδο ακραίας οικονομικής κρίσης εξοντώνει τους συναδέλφους που βασίζονται για την επιβίωσή τους αποκλειστικά στα έσοδα από την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ενόψει των ανωτέρω:

1.  Υποβάλλω την παραίτησή μου από την προεδρία της Ένωσης, ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας απέναντι στις αποφάσεις για συνέχιση της αποχής ακόμα και μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου.
 2. Καλώ το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να σταματήσει την αποχή, εστιάζοντας στο εξής σε κοινές δράσεις με τους εκπροσώπους του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου