Τρίτη 17 Μαΐου 2016

H Ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε στις Ένοπλες Δυνάμεις ...


Tο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε στις 13 Μαίου την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Εθνικής Φρουράς. Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και οι ενδιαφέρομενοι θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις και τα δικαιολογητικά. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά άρρενες ηλικίας κάτω των 32 ετών που έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική τους θητεία, με απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης, λευκό ποινικό μητρώο και κατάλληλο δείκτη μάζας σώματος (Σωματική Ικανότητα πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας). Μετά την πρόσληψη των συμβασιούχων οπλιτών θα υπάρξει δοκιμαστική περίοδος ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης τους για τρεις συνεχείς τριετίες με βασικό μισθό 14.700 ευρώ ετησίως (μικτά). Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ο αριθμός των 3.000 υποψηφίων και των 500 επιλαχόντων εξετάζεται η επέκταση της πρόσκληση ενδιαφέροντος σε Ελλαδίτες υποψηφίους καθώς και η τροποποίηση της υφιστάμενης θητείας για προσλήψεις γυναικών.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το σύνολο των Μονάδων της 88 ΣΔΙ «Λήμνος» κατά τη διάρκεια του Απριλίου, πραγματοποίησε αριθμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ημέρα και νύχτα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν βολές Πυροβολικού, αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων, καθώς και ΤΑΜΣ  ανακατάληψης βραχονησίδας.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της 79 ΑΔΤΕ, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση του συνόλου των Μονάδων της. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτελεστήκαν στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού στη Σάμο κατά το μήνα Απρίλιο. Μεταξύ άλλων εκτελέστηκε άσκηση αντιμετώπισης αεροκινήτων δυνάμεων, εφαρμόσθηκαν σχέδια ετοιμότητας και συναγερμού, δοκιμάσθηκε η αντίδραση των  Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων και εκτελέστηκαν βολές ατομικού οπλισμού.
Το διήμερο 11-12 Μαΐου, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία «Μέδουσα 2016». Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν τεχνικές ασκήσεις, ασκήσεις αεράμυνας και προσβολής στόχων επιφανείας. Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου. Η «Μέδουσα 2016» εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
H φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) στον λιμένα της Αλεξάνδρειας πριν την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου ΜΕΔΟΥΣΑ-2016 στην Ανατολική Μεσόγειο
H φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) στον λιμένα της Αλεξάνδρειας πριν την έναρξη της κοινής αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας-Αιγύπτου ΜΕΔΟΥΣΑ-2016 στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στρατιωτική Διπλωματία

Στις 4 Μαΐου ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, μετέβη στο Βέλγιο, όπου και παρέστη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων του Ανώτατου Διοικητού των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander, Europe – SACEUR), η οποία  πραγματοποιήθηκε στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (Supreme Headquarters Allied Powers Europe-SHAPE) στη Μονς. Στο περιθώριο της τελετής, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε συνομιλία τόσο με τον απερχόμενο SACEUR, Πτέραρχο Philip M. Breedlove, όσο και με το νέο, Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti, ενώ συναντήθηκε με ομολόγους του άλλων χωρών.
Το διήμερο 4-5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η 49η Σύσκεψη του ΝΑΤΟ/Air Transport Working Group (ATWG), η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Σχεδίασης και Επιχειρήσεων του ΓΕΑ. Στην εν λόγω σύσκεψη, συμμετείχαν 10 κράτη-μέλη με 16 εκπροσώπους, ενώ εξετάστηκαν θέματα Συμφωνιών Τυποποίησης (Standardization Agreement – STANAG) και Ορολογίας, με σκοπό την επεξεργασία και ανάπτυξη διαδικασιών που άπτονται των αερομεταφορών στη Συμμαχία.
Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών των χωρών της Ευρώπης (European Air Chiefs’ Conference – EURAC), που πραγματοποιήθηκε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, από 5 έως και 7 Μαΐου. Τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο αφορούσαν στην ανάγκη  διαρκούς συνεργασίας των Αεροποριών των χωρών της Ευρώπης στην Εναέρια Αστυνόμευση (Air Policing) καθώς και θέματα εξέλιξης της Αεροπορικής Ισχύος στο πλαίσιο των αναδυόμενων μελλοντικών επιχειρησιακών αναγκών.
Στις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Πεζικού, στη Χαλκίδα, ο επίσημος εορτασμός της μνήμης του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς (πλην Πυροβολικού), παρουσία του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα, της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των τοπικών Αρχών και φορέων. Το πρόγραμμα της τελετής του επίσημου εορτασμού περιλάμβανε δοξολογία, επίδειξη οπλικών συστημάτων και μέσων του Στρατού Ξηράς και ξενάγηση στο πολεμικό μουσείο της Σχολής.
Στις 8 Μαΐου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιορδανία έγινε δεκτός από τον Πρίγκιπα, Feisal Ibn Al-Hussein, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς την γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα τις εξελίξεις στην Συρία, το προσφυγικό και το φαινόμενο της τρομοκρατίας καθώς και θέματα που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αεροπορίας της Ιορδανίας, Major General Mansour Al Jobour, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επισκέφθηκε την Διοίκηση Συνόρων όπου ενημερώθηκε για την αποστολή της καθώς και την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου η οποία ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στην πόλη Μάταμπα.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης συμμετείχε στην Ετήσια Διάσκεψη Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε από 10 έως 12 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Η εν λόγω διάσκεψη, η οποία ξεκίνησε ως ελληνική πρωτοβουλία το 2007, είναι η δέκατη κατά σειρά, και δια της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας συμβάλλει στην βελτίωση των σχέσεων των συμμετεχόντων κρατών και, κατά συνέπεια, της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στις 11 Μαΐου ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Β. Τελλίδης συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, τον Α΄ Υ/ΓΕΣ και τον Διοικητή της Ιης Μεραρχίας Πεζικού,  πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ. Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κύριος Τ.  Κουΐκ.
Με το νεότερό του υποβρύχιο, το S122 Ματρώζος, συμμετέχει το Π.Ν. στην επιχείρηση «Active Endeavour». Στο πλαίσιο της αποστολής του αυτής, το Υ/Β κατέπλευσε και στη νήσο Μέγιστη, στις 12 Μαΐου.
το S122 Ματρώζος, συμμετέχει το Π.Ν. στην επιχείρηση «Active Endeavour». Στο πλαίσιο της αποστολής του αυτής, το Υ/Β κατέπλευσε και στη νήσο Μέγιστη, στις 12 Μαΐου.
To υποβρύχιο S122 Ματρώζος Τύπου 214ΗΝ στη νήσο Μέγιστη, στις 12 Μαΐου.
Στις 14 Μαΐου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης  μετέβη στη Χίο και επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων (hot spot), στην περιοχή Χαλκειού, όπου και ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του Τοπικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης για την κατάσταση λειτουργίας του. Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ παρέστη στην τελετή παράδοσης δύο ναυαγοσωστικών λέμβων, τις οποίες προσέφερε Ολλανδική Οργάνωση Θαλάσσιας Διάσωσης, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, για την κάλυψη αναγκών περισυλλογής μεταναστών και προσφύγων. Η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα και κινητοποίησης εθελοντικών οργανώσεων στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις παρατηρούμενες αυξημένες προσφυγικές/μεταναστευικές ροές.
Αμυντική βιομηχανία & Εξοπλισμοί
Μετά από αρκετό διάστημα κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει όσον αφορά το πρόγραμμα σύναψης συμφωνίας για την εν  συνεχεία υποστήριξη των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς. Ήδη συγκροτήθηκε η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγματεύσεων και Τεχνικοοικονομικής Αξιολόγησης Σχεδίου Σύμβασης για το εν λόγω πρόγραμμα. Οι σχετικές εξελίξεις πιθανότατα δεν είναι άσχετες με τις επαφές που είχαν προ εβδομάδων επιτελείς της ΓΔΑΕΕ και του ΓΕΣ με στελέχη ρωσικών εταιρειών για το θέμα.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον του Π.Ν. για τη δημιουργία ενός πλήρους δικτύου ναυτικής επιτήρησης μέσω της προμήθειας κατάλληλων αισθητήρων και συστημάτων επικοινωνιών/ανταλλαγής πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό, στις 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ παρουσίαση από εκπροσώπους εταιρείας Ε.Τ.ΜΕ. σε αρμόδιους επιτελείς από ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΝΔΑ του συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης τεχνολογίας FLODAR της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών για τη συντήρηση πομπών στρατηγικών επικοινωνιών HF της ΣΔΑΜ.
Στις 9 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και με την συμμετοχή του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα, του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Διοικητής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκη, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και εκπροσώπων του σωματείου των εργαζομένων με θέμα την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την ΕΑΒ. Δόθηκε λύση σε χρονίζοντα θέματα που αφορούν την στελέχωση της βιομηχανίας με ενίσχυση του προσωπικού από εκκρεμείς διαγωνισμούς ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση συμβάσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις και ξένα κράτη καθώς υπάρχουν έργα αξίας περίπου ενός δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Επίσης δόθηκε λύση σε οικονομικά ζητήματα του προσωπικού και συζητήθηκαν προτάσεις για την διευθέτηση θεμάτων που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η πρόσληψη 76 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2009 ενώ το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την πρόσληψη άλλων 106 εργαζομένων συγκεκριμένων τεχνικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, εγκρίθηκε η πρόταση της ΕΑΒ για την πρόσληψη 300 ατόμων έως το 2018, 100 ανά έτος. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην ΕΑΒ να προχωρήσει στην υλοποίηση υφισταμένων συμβάσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις και ξένες εταιρείες, ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να σταματήσει το υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύει κονδύλια του ΥΠΕΘΑ προς την ΕΑΒ -για την αγορά ανταλλακτικών κ.λπ.- λόγω παλαιού προστίμου της εταιρείας, μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.
Στις 12 Μαΐου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ αρμόδιων επιτελών αυτής με εκπρόσωπο της εταιρείας MBDA France, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εκτέλεση προγραμμάτων των Συμβάσεων Α.Ω. 03/08, 30/00 και 29/00 που υλοποιούνται από την εταιρεία.
Τις προβλεπόμενες ρήτρες, ύψους 4.823.980,35 ευρώ, επέβαλε η ελληνική πλευρά στην εταιρεία Finmeccanica, για την εκπρόθεσμη παράδοση των αεροσκαφών C-27J στην Π.Α. Το προαναφερθέν ποσό συμφωνήθηκε να παρακρατηθεί από τις οφειλόμενες πληρωμές προς την εταιρεία, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Με την άρση αυτή της χρονίζουσας εκκρεμότητας ελπίζεται πως θα ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση και άλλων ζητημάτων σχετικών με τα εν λόγω αεροσκάφη, με κυριότερο την αποκατάσταση της διαθεσιμότητάς τους.
Σώματα Ασφαλείας
Ομάδα της ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8th Annual Warrior Competition που διεξήχθη από 2 έως και 6 Μαίου στην Ιορδανία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του KASOTC.  Πέραν της ελληνικής ομάδας, στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης 1 ομάδας από Καναδά, 2 από την Κίνα, 1 από την Τσεχία, 1 από το Ιράκ, 2 από το Πακιστάν, 2 από το Καζακστάν, 7 από την Ιορδανία, 6 από τα ΗΑΕ, 2 από το Λίβανο και 2 από την Παλαιστίνη. Οι ομάδες προέρχονταν τόσο από στρατιωτικές, όσο και από αστυνομικές ειδικές Μονάδες των προαναφερθέντων χωρών.
Στις 10 Μαΐου έλαβε χώρα η τελετή υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού για την αποδοχή χορηγίας από τον όμιλο ΟΤΕ προς το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η εν λόγω χορηγία περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης περιπολικών σκαφών του Σώματος, καθώς και προμήθεια ειδών και υλικών διάσωσης τα οποία χρησιμοποιούνται από τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στις καθημερινές επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ομάδα αξιωματούχων των αμερικανικών Αρχών ασφαλείας επισκέφθηκε προ λίγων εβδομάδων την Αθήνα και είχε σειρά επαφών με στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και  Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάπτυξη  στενότερης συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και η επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (που είχε επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2009) και προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Κύπρος
Στις 13 Μαΐου έλαβε χώρα η διεθνής άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με την ονομασία “CYPFRA-02/16”. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.  Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» συνεπεία ανατροπής μικρού σκάφους προσφύγων. Ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «Νέαρχος» για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα η άσκηση περιελάμβανε αντικείμενα έρευνας για εντοπισμό και διάσωση των «ναυαγών» στη θάλασσα από τα ελικόπτερα της μοίρας αεροπορικών επιχειρήσεων αστυνομίας. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης το παράκτιο περιπολικό Γεωργίου της Διοίκησης Ναυτικού της Ε.Φ αλλά και η γαλλική φρεγάτα Jean Bart με το οργανικό της ελικόπτερο. Εκτελέστηκαν επιχειρήσεις ανάσυρσης «ναυαγών» από τη θάλασσα και προσνηώσεις επί της γαλλικής φρεγάτας για αεροδιακομιδή (MEDEVAC Operation) τους. Την εν λόγω άσκηση, η οποία ήταν η δεύτερη συνεργασία εντός του 2016 σε θέματα Έρευνας Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, παρακολούθησε και η αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Νότιας Αφρικής από το Κέντρο Έρευνας-Διάσωσης καθώς και την Πολιτική Αεροπορία και Εμπορική Ναυτιλία, οι οποίοι επισκέπτονται το ΚΣΕΔ Λάρνακας από τις 9 Μαΐου για παρακολούθηση εκπαίδευσης και απόκτηση τεχνογνωσίας προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους ενιαίο ΚΣΕΔ.
Και η …γκρίνια της εβδομάδας
Η αυξημένη χρήση ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος σε αποστολές αεροδιακομιδών θα πρέπει να θεωρείται μια ορθολογική επιλογή. Τα όσα συμβαίνουν όμως με τα εξειδικευμένα ελικόπτερα Α-109 ιδιοκτησίας του ΕΚΑΒ, μόνο ως ορθολογικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Τι κάνουν οι αρμόδιοι ώστε να αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα των εν λόγω μέσων;





e-amyna.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου