Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Όλες οι ειδήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις την εβδομάδα που πέρασε ...


Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 88ης ΣΔΙ «Λήμνος», κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 18 Φεβρουαρίου, διεξήχθη η ΤΑΜΣ «Κέρβερος 2016». Κατά τη διάρκεια της Άσκησης δοκιμάσθηκε το Σύστημα Ετοιμότητας και Συναγερμού του Σχηματισμού και ενεργοποιήθηκαν πλήρως το Κύριο, το Τακτικό και το Εναλλακτικό Στρατηγείο της 88ης ΣΔΙ.

Το διήμερο 17-18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, η άσκηση «Περισκόπιο 3/16» του Π.Ν. Συμμετείχαν η Φ/Γ F466 Νικηφόρος Φωκάς με το οργανικό της ελικόπτερο τύπου AB-212ASW («ΠΝ26»), το Υ/Β S117 Αμφιτρίτη και το ΠΑΤ A460 Ευρώτας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε προσπάθεια άμυνας της Φ/Γ στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της το Υ/Β, με αποκορύφωμα την βολή εκπαιδευτικής τορπίλης, η οποία στη συνέχεια περισυνελέγη με επιτυχία.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενσωμάτωσης των τροποποιήσεων στο βελτιωμένο σχέδιο Ωκύαλος ΙΙ, μετά και από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επιχειρησιακή χρήση του αρχικού ταχύπλοου σκάφους Ωκύαλος από την ΔΥΚ. Η νέα έκδοση του σκάφους θα είναι επιμηκυμένη κατά ένα μέτρο περίπου, ενώ θα είναι εφοδιασμένο με δύο νέους εσωλέμβιους κινητήρες των 670 ίππων έκαστος (έναντι των 370 ίππων καθενός κινητήρα του αρχικού σκάφους). Οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν την επίτευξη μεγαλύτερης ταχύτητας πλεύσης, αλλά και τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του σκάφους σε προσωπικό. Συγκεκριμένα, το Ωκύαλος ΙΙ, πέραν του πληρώματός του, θα μπορεί να μεταφέρει 10 άτομα σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα. Απομένει η αποδέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων για την έναρξη ναυπήγησής του, η εξεύρεση των οποίων ελπίζεται να συμβεί εντός του 2016. Τέλος, έχει ήδη ορισθεί και ο νηογνώμονας που θα αναλάβει την πιστοποίηση του σκάφους.
Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες γενικής συντήρησης των δύο ΣΑΠ τύπου RIB-44 της ΔΥΚ (ΣΑΠ-8 και ΣΑΠ-9), συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης των προπελών τους από νέες βελτιωμένης σχεδίασης. Αντίστοιχες εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο πρώτο εκ των δύο ΣΑΠ τύπου ST-60 (ΣΑΠ-10 και ΣΑΠ-11) της ΔΥΚ και επίκειται η υλοποίησή τους και στο δεύτερο.
Στις 12 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της 343Μ της 115ΠΜ στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2016 του Tactical Leadership Programme (TLP), που πραγματοποιήθηκε από τις 18 Ιανουαρίου στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν εκεί 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό της Μοίρας. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 343Μ ανέλαβε αποστολές προστασίας μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SΕΑD), με σκοπό τη συνεργασία – συνεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού στην εκτέλεση αυτού του είδους των αποστολών, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω διεθνή εκπαιδευτική δραστηριότητα, η Π.Α. έλαβε άλλη μία διάκριση, καθώς ο Σμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Παπαδημητρίου της 343 Μοίρας αναδείχθηκε ως ο δεύτερος καλύτερος μαχητής στη 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του TLP για το 2016.

Σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση της Π.Α. στο φετινό airshow «RIAT 2016», σύμφωνα με την σχετική προαναγγελία στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Στο πτητικό μέρος της εκδήλωσης η Π.Α. θα συμμετάσχει με το αεροσκάφος F-16C Block-52+ της Ομάδας Επιδείξεων «Ζεύς» (για δεύτερη φορά μετά την αντίστοιχη επίδειξη στο «RIAT 2015» όπου μάλιστα το ελληνικό αεροσκάφος διακρίθηκε για τον διάκοσμό του), ενώ στην στατική έκθεση με ζεύγος αεροσκαφών F-4E AUP.
Σύμφωνα με το Defenceline.gr, στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 117ΠΜ με την 11η ΜΚΒ. Πιο συγκεκριμένα, μαχητικά αεροσκάφη F-4E AUP πραγματοποίησαν εικονική προσβολή του αεροδρομίου του Ηρακλείου, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα Α/Α συστήματα S-300PMU1 και Tor-M1 της δεύτερης. Εμείς, από την πλευρά μας, να σημειώσουμε πως αυτή η δραστηριότητα έρχεται να διαψεύσει τις φήμες ότι τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα της Π.Α. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστήριξης. Ειδικά ως προς τα αεροσκάφη F-4E AUP έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την εξασφάλιση υψηλών διαθεσιμοτήτων, κάτι που αποδεικνύεται και από την εντονότατη παρουσία τους από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη, σε εκπαιδευτικές πτήσεις κατά το τελευταίο διάστημα.
Η συνεργασία της Π.Α. με την Ιταλική Αεροπορία στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης, επεκτείνεται πλέον και στα νέα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης Τ-346A (M-346 Master) της δεύτερης. Αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση Ελλήνων εκπαιδευτών σε αυτά, ωστόσο ανοίγει ο δρόμος ώστε στο εγγύς μέλλον να εκπαιδεύονται στα T-346A και Έλληνες εκπαιδευόμενοι, για πρώτη φορά σε εκπαιδευτικό αεροσκάφος τελευταίας γενιάς. Αντίστοιχη συνεργασία με την Ιταλική Αεροπορία με επίκεντρο τα εν λόγω αεροσκάφη αναπτύσσουν επίσης Αυστρία και Ολλανδία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στόχος των Ιταλών είναι η δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου παροχής αεροπορικής εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια.
Προσωπικό
Στις 12 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η χειμερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της ΣΜΥ, η οποία διεξήχθη σε δύο περιοχές, στο ΚΕΟΑΧ στον Όλυμπο και στην περιοχή «Χαμηλά Λιβάδια Κόζιακα» στο Περτούλι Τρικάλων. Η χειμερινή εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εκπαίδευσης και έχει ως σκοπό να εξοικειώσει τους μελλοντικούς Μονίμους Υπαξιωματικούς με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τη διαβίωση σε αυτές καθώς και την εκτέλεση επιχειρήσεων σε ανάλογο περιβάλλον.

Στις 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) ημερίδα με θέμα «Ηγεσία ως η Τέχνη Απελευθέρωσης του Δυναμικού των άλλων, Ηγέτης: Χάρισμα ή Γνώση». Η ημερίδα οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δόγματος του ΓΕΣ και είχε ως σκοπό την ολόπλευρη προσέγγιση των χαρακτηριστικών του σύγχρονου ηγέτη και κυρίως την κατανόηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Την ημερίδα παρακολούθησαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Σχηματισμών και Μονάδων του Λεκανοπεδίου Αττικής, Αξιωματικοί που παρακολουθούν την παρούσα περίοδο τα Σχολεία Εφαρμογής των Όπλων του Στρατού Ξηράς, Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και Ευέλπιδες. Διακεκριμένοι εισηγητές από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Ανώτατοι Αξιωματικοί σε Αποστρατεία και Ιατροί – Ψυχολόγοι ανέπτυξαν τα ακόλουθα θέματα:
-Κλαούζεβιτς και Ελληνική Στρατιωτική Ηγεσία, Δύναμη Χαρακτήρα σε Στρατηγικό, Επιχειρησιακό και Τακτικό Επίπεδο.
-Σύγχρονες Μέθοδοι Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Μια Συστηματική Προσέγγιση για την Ορθολογικότερη Διαχείριση των Ανθρωπίνων Πόρων.
-Ηγεσία: Θεωρία και Πράξη.
-Η Ψυχολογία του Ηγέτη.
-Όραμα: Σημαντικός Παράγοντας για τον Ηγέτη και τον Οργανισμό.
-Από τον Στρατιωτικό Ηγέτη Ήρωα στον Στρατιωτικό Ηγέτη Επιστήμονα – Διοικητή.
-Η Διαμόρφωση του Ηγέτη μέσα από την Εκπαίδευση.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΣ, με τη συμμετοχή της Ιεραρχίας και των Διοικητών των Στρατιωτικών Εργοστασίων τους Στρατού Ξηράς. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο απολογισμός του έργου των Στρατιωτικών Εργοστασίων έτους 2015 και ο προγραμματισμός έτους 2016. Η Ιεραρχία του ΓΕΣ εξέφρασε την ευαρέσκειά της στους Διοικητές και διά μέσων αυτών στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Εργοστασίων και των Σωμάτων του Στρατού Ξηράς για το έργο που επιτελέσθηκε κατά το 2015, στον τομέα της Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας. Παρά τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, η Υποστήριξη του Στρατού Ξηράς στα πεδία της συντήρησης, ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων και μέσων, υπήρξε αποτελεσματική, υπερκαλύπτοντας του τεθέντες στόχους. Απτό αποτέλεσμα του έργου των Στρατιωτικών Εργοστασίων είναι η επίτευξη υψηλών διαθεσιμοτήτων στα κύρια οπλικά συστήματα και μέσα που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς. Το γεγονός αυτό οφείλεται πρωτίστως στο φιλότιμο, στη θέληση για προσφορά και στην επαγγελματική κατάρτιση των στελεχών των Σωμάτων, τα οποία εργαζόμενα με προθυμία, λαμβάνουν τις παρουσιαζόμενες δυσχέρειες ως πρόκληση για την ανάπτυξη καινοτομιών, ευρηματικότητας, κατάλληλου επανασχεδιασμού και εντατικοποίησης των ενεργειών τους με ελάχιστο κόστος και τεράστιο οικονομικό όφελος για την Υπηρεσία και το Δημόσιο.

Αμυντική βιομηχανία-Προμήθειες
Στις 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε σε αρμόδιους επιτελείς στο ΓΕΝ, παρουσίαση από εκπροσώπους εταιρείας Thales Hellas, επί των προτάσεών της για την αναβάθμιση του Συστήματος Επιτήρησης του Π.Ν. Στο ίδιο πλαίσιο, στις 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη παρουσίαση και από εκπροσώπους της εταιρείας Miltech Hellas, με θέμα «Θερμικές Κάμερες Επιτήρησης Μεγάλων Αποστάσεων με Ψυχόμενους Αισθητήρες».
Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ και επιτελείς αυτής με εκπρόσωπους της εταιρείας Oerlikon Contraves AG και προέβησαν σε ανασκόπηση του προγράμματος «Βέλος» της Σύμβασης Κ.Π. 042Γ/02 και της απορρέουσας εξ αυτής Σύμβασης Α.Ω. 024/02.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 18 Φεβρουαρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος επισκέφθηκε το και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Moshe Ya’ Alon και τον Διευθυντή Πολιτικών και Στρατιωτικών Θεμάτων του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Amos Gilad, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τη γενικότερη ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, μετά από πρόσκληση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat ο ΥΕΘΑ απηύθυνε ομιλία με θέμα «Ελλάς και Νοτιοανατολική Μεσόγειος: Πολιτική για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».
Στις 18 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα στην Αθήνα η 38η Προσυνεδριακή Σύνοδος της Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής (ΒΕΣΙ). Στην ανωτέρω Σύνοδο συμμετείχαν οι Εθνικοί Αντιπρόσωποι των έξι κρατών – μελών της ΒΕΣΙ (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία). Οι εργασίες της Συνόδου διέλαβαν την επιστημονική θεματολογία και τις λεπτομέρειες διοργάνωσης του 21ου Συνεδρίου ΒΕΣΙ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαϊου – αρχές Ιουνίου 2016, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Στις 19 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε το Πολυεθνικό Σχολείο Public Affairs Officers Course που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Στο πλαίσιο του σχολείου, διάρκειας 2 εβδομάδων, οι σπουδαστές εκπαιδεύτηκαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σε αντικείμενα σχετικά με την ενημέρωση κοινού. Στο σχολείο συμμετείχαν 22 εκπαιδευόμενοι, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από την Ελλάδα, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ουκρανία, Πακιστάν και ΠΓΔΜ.
Σώματα Ασφαλείας
Συνεχίζονται οι αξιέπαινες δωρεές προς το Λιμεναρχείο Μυτηλήνης , υλικού που θα συνεισφέρει σημαντικά στο έργο της διάσωσης μεταναστών. Μετά την πρόσφατη δωρεά και ένταξη σε υπηρεσία του ρομποτικού συστήματος διάσωσης ναυαγών EMILY, στο οποίο είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτησή μας, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων προσέφερε δύο φορητούς απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τη διάσωσή τους οι μετανάστες στη Λέσβο. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίκαιρης ημερίδας που διοργάνωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο νησί.
Κύπρος
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου, Samir Moqbel, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, από 14 έως 16 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, στις 15 Φεβρουαρίου έτυχε υποδοχής στο ΓΕΕΦ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Χρ. Φωκαϊδη. Ακολούθως αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια η Ε.Φ προέβει σε σύντομη ενημέρωση. Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Λιβάνου υπέγραψαν Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας. Στις 16 Φεβρουαρίου ο Samir Moqbel, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Γ. Μπασιακούλη, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς. Κατά την εκεί παραμονή του παρακολούθησε επίδειξη από μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων, η οποία περιλάμβανε πτώση αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως, καταρριχήσεις – αναρριχήσεις σε συνθήκες μάχης, διέλευση στίβου μάχης, επίδειξη εξοπλισμού επιχειρήσεων και βολές μάχης άμεσης αντίδρασης.
Και η …γκρίνια της εβδομάδας

Την αναγκαιότητα της έκδοσης ξεχωριστής ανακοίνωσης για μια τυπική περιπολία ενός ελικόπτερου του Ε.Σ. πάνω από κάποια παραμεθόρια περιοχή, απλώς δεν την κατανοούμε. Η δημοσίευση, όμως, αεροφωτογραφιών εγκαταστάσεων και υποδομών στρατηγικής σημασίας από μια τέτοια πτήση, είναι επιεικώς εξοργιστική.























e-amyna.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου