Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Βόμβα ΔΝΤ: Nέα ανακεφαλαιοποίηση εάν δεν πωληθούν τα κόκκινα δάνεια ...


"Βόμβα" στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης βάζουν νέες διαρροές που αναφέρονται στη στάση του ΔΝΤ, τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες επιχειρώντας να «ξεμπλοκάρει» τις συζητήσεις.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, πηγές ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες για τη λύση που πρέπει να δοθεί στο θέμα του ελληνικού χρέους.


Η άποψη του ΔΝΤ για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πως πρέπει να να υπάρξει πλήρως απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησής τους


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άποψη του Ταμείου για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πως πρέπει να να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησής τους, ενώ -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- το Ταμείο διατυπώνει προειδοποιήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.


Σημειώνεται πως τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε θέσει επί τάπητος το θέμα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας πως απαιτείται μια γνήσια και αξιόπιστη στρατηγική για τη διαχείρισή τους. 



Οι διαρροές αλλά και οι δηλώσεις Ντράγκι ήρθαν μετά τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη στο πρακτορείο Bloomberg, στην οποία υποστήριζε πως στόχος της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση είναι να διατηρηθούν περιορισμοί στην πώληση των κόκκινων δανείων σε distressed funds.   





«Η θέση της κυβέρνησης είναι πως έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είχε σημειώσει ο κ. Σταθάκης. «Θέλουμε να υπάρξει μια μακρά μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

 Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» με τους δανειστές για το θέμα αυτό, ενώ σημείωσε ότι «διαπραγματευόμαστε».

 Πέρυσι η Βουλή νομοθέτησε τη διευκόλυνση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η αγορά δεν είναι ακόμα λειτουργική. Ζητήματα όπως η φορολογία θα πρέπει να εξομαλυνθούν, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα τρίτα μέρη που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου