Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Δικαιώθηκε μέσω Σ.τ.Ε. Καρδιτσιώτισα που είχε αποκλειστεί από θέση ΕΠΟΠ ...


Ένα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα για μια 36χρονη άνεργη Καρδιτσιώτισα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, μέσω απόφασης του ΣτΕ.
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα της Καρδίτσας karditsalive.net πρόκειται για την Κα Κατερίνα Τσέτσου, που το 2005 είχε υποβάλλει αίτηση για ΕΠΟΠ αλλά απορρίφθηκε…
γιατί δεν προβλεπόταν από τον νόμο 2936/2001 να προσλαμβάνονται γυναίκες σε επιχειρησιακές και τεχνικές θέσεις στο στρατό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διαγωνισμό που υπέβαλλε αίτηση, από τις 2.770 θέσεις που προβλέπονταν, οι 2.629 ήταν μόνο για άντρες και οι 71 για άντρες και γυναίκες. Η κ. Τσέτσου διακρίνοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου, μαζί με άλλες 3-4 γυναίκες που επίσης δικαιώνονται, υπέβαλλε αίτηση σε επιχειρησιακές θέσεις αλλά απορρίφθηκε παρά το ότι είχε τα απαιτούμενα μόρια.
Από κει και πέρα ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα μαζί με τον δικηγόρο διοικητικού δικαίου Πέτρο Αγγελάκη που εξειδικεύεται σε τέτοια θέματα για να φθάσει το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ και αυτό να επικυρώσει την απόφαση που είχε πάρει το τμήμα του ΣτΕ κρίνοντας τον νόμο που βασίστηκε ο αποκλεισμός αντισυνταγματικό που αποκλίνει από την αρχή της ισότητας.
Πριν από αυτό είχε προηγηθεί απόρριψη της ένστασης από το Διοικητικό Εφετείο.
Βεβαίως και αυτό θα πρέπει να το σημειώσουμε, ήδη από το 2007, παρότι ο νόμος 2936/2001 είναι σε ισχύ, το θέμα της ισότητας έχει τακτοποιηθεί με υπουργική απόφαση που όμως δεν είχε αναδρομική ισχύ. Έτσι για τις κοπέλες που είχαν υποβάλει αίτηση πρόσληψης το 2005 η απόφαση της Ολομέλειας που είναι απαραίτητη για την επικύρωση συνταγματικότητας ή μη, ήταν λυτρωτική.
Όπως μας λέει η Κατερίνα Τσέτσου που εδώ και χρόνια έχει επιστρέψει στην Καρδίτσα -ήταν στην Καστοριά όταν υπέβαλλε την αίτηση καθώς ο σύζυγός της που είναι στρατιωτικός υπηρετούσε εκεί- το να εργαστεί στο στρατό ήταν όνειρό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έδωσε πανελλαδικές δήλωσε μόνο στρατιωτικές σχολές αλλά δεν κατάφερε να εισαχθεί. Αργότερα παρακολούθησε και πήρε πτυχίο από Σχολή νοσηλευτικής αλλά το μυαλό της ήταν πάντα στο στρατό. Και τονίζει ότι δεν επέλεξε επιχειρησιακές θέσεις τυχαία καθώς ακόμα και σήμερα σε τέτοιες επιθυμεί να υπηρετήσει εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.
Τώρα νιώθει δικαιωμένη γιατί επέμενε και ευτυχισμένη που βρίσκεται προ των πυλών μιας στρατιωτικής θητείας και ευχαριστεί γι αυτό κυρίως τον δικηγόρο της κ. Αγγελάκη αλλά και την οικογένειά της που τη στήριξε σε μια δικαστική περιπέτεια 11 χρόνων.
Το επόμενο βήμα ξεκινάει από εκεί που σταμάτησε. Στην ουσία το υπουργείο θα εγκρίνει την αίτησή της και μαζί με τις άλλες κοπέλες που δικαιώθηκαν θα κληθούν να περάσουν υγειονομικά και αθλητικά τεστ για να προσληφθούν. Εφόσον αυτό γίνει θα υπάρξει και βαθμολογική αλλά και μισθολογική δικαίωση καθώς τα χρόνια που έπρεπε να έχουν προσληφθεί και αυτό δεν έγινε θα προσμετρηθούν κανονικά.



Π.Κ.
 














ΠΗΓΗ: karditsalive.net – kranos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου