Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης κρούει η κυβέρνηση Τρουντό στον Καναδά, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής εκατοντάδων στρατιωτικών στην ανατολική Ευρώπη για να συμμετέχουν σε μια νέα δύναμη του ΝΑΤΟ, με σκοπό την «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CBC, το θέμα της συμμετοχής του Καναδά στη συγκεκριμένη επιχείρηση στη Βαλτική συζητήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ανοικτής ανάλυσης της Canadian Security Intelligence Service, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως οι πολιτικές του Βλάντιμιρ Πούτιν γίνονται όλο και πιο «σκληρές» και ότι η Μόσχα ετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις της για πόλεμο.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία δημοσίως έχουν δεσμευτεί για συμμετοχή στη δύναμη, ωστόσο ο Καναδάς δεν έχει προβεί ακόμα σε απόφαση. Παρόλα αυτά θεωρείται ότι σύντομα θα υπάρξει απάντηση και ότι ο Καναδάς «υποστηρίζει αυτά που κάνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Σημειώνεται πως σε προ μηνών μελέτη της RAND Corporation αναφερόταν ότι οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να καταληφθούν από ρωσικές δυνάμεις μέσα σε 60 ώρες, εκτός και αν η Δύση αποφάσιζε να εγκαταστήσει ισχυρές τεθωρακισμένες δυνάμεις σε αυτές. Υπό αυτό το πλαίσιο, η προαναφερθείσα δύναμη, περίπου 4.000 στρατιωτών, δεν θα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο σε μια τέτοια εξέλιξη, και οι ηγεσίες της Βαλτικής έχουν εκφράσει παράπονα πως η δύναμη αυτή είναι πολύ μικρή για να αποτελέσει σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα.
Παράλληλα, στην ανάλυση της CSIS, που βασίζεται σε open source ακαδημαϊκές έρευνες και αξιολογήσεις, εκτιμάται πως η Ρωσία «δεν εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της με σκοπό να αυξηθούν οι δυνατότητές της στον τομέα του υβριδικού πολέμου (ο όρος που χρησιμοποιείται για τις ανορθόδοξες, αλλά επιτυχείς τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην κρίση της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα την προσάρτηση της Κριμαίας)».
«Εκσυγχρονίζει τις συμβατικές τις στρατιωτικές δυνατότητες σε μεγάλη κλίμακα, το κράτος ετοιμάζεται για πόλεμο», υπογραμμίζεται στην 104 σελίδων αναφορά.
Η Δύση γενικά έχει αντιδράσει στην προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη των αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία με οικονομικές κυρώσεις. Η βασική εικόνα είναι ότι η οικονομική πίεση θα αναγκάσει τον Πούτιν να «βάλει νερό στο κρασί του», ωστόσο απορρίπτεται στην ανάλυση, όπου υποστηρίζεται πως δύο χρόνια μετά, το Κρεμλίνο εμφανίζεται «ανθεκτικό και ενωμένο».
«Οι δυτικές εκτιμήσεις ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη σε οικονομική κατάρρευση και εσωτερική αναταραχή είναι υπερβολικές. Η Ρωσία προσαρμόζεται στις δυσκολίες, η οικονομία είναι σκόπιμα συνδεδεμένη με την ασφάλεια παρά με την οικονομική ελευθερία» τονίζεται στη μελέτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον παρουσιάζει αναφορά της Stratfor, που υποδεικνύει την ύπαρξη ενδείξεων πως αναμένεται κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει αυξημένες ανταλλαγές πυρών στη «γραμμή επαφής», με 58 παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στις 15 Ιουνίου- σημαντική αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ακόμα, στις 14 Ιουνίου είχαν υπάρξει αναφορές από Ουκρανούς αξιωματούχους περί συγκέντρωσης τεθωρακισμένων στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Αβντίβκα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση θα προκαλούσε τη συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ. «Μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί υπόθεση που αφορά στη συμμαχία. Τότε το ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να αντιδράσει» δήλωσε στη γερμανική Bild. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της επίθεσης».
Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν στον απόηχο απόφασης από τους υπουργούς του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα να καταχωρήσουν τον κυβερνοχώρο (cyber) ως επίσημο χώρο πολεμικών επιχειρήσεων, μαζί με τον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος.
huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου