Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Αρμενική γενοκτονία: Η μαύρη επέτειος τιμάται στην Ελλάδα 101 χρόνια μετά ...


Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού πριν από 101 χρόνια από τους Τούρκους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.
Η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, φέτος ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996. Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο τ. πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.
Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο τ. υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς το 1996 εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης και ψηφίστηκε με τον Απ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάγ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.
Από την έρημο Deir ez-Zor στη Συρία, όπου βρήκαν φιλόξενη στέγη το 1915 οι Αρμένιοι, «εκδιώκονται σήμερα με απάνθρωπες συνθήκες από τους φανατικούς ισλαμιστές οι Σύροι, τους οποίους οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να περιθάλψουμε όλοι μαζί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Δουζίνας.
Στον αγώνα των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και ιδίως από την πλευρά της Τουρκίας εστίασε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, σημειώνοντας ότι συνιστά μία τραγωδία που στιγματίζει τη σύγχρονη ιστορία. «Ήταν ένα καλά οργανωμένο έγκλημα που είχε τις ρίζες του στη σφοδρή έξαρση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, ένα σχέδιο εξόντωσης και γενοκτονίας» σημείωσε και προσέθεσε πως η αναγνώριση του μαρτυρίου των Αρμενίων προχωρά μεν αργά, αλλά σταδιακά σε διεθνές επίπεδο.
Δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται, υπογράμμισε. Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.
Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε όμως και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Στην τραγική ιστορία των βιαιοτήτων, των εμπρησμών, των διώξεων, των πορειών θανάτου κατά του αρμενικού, αλλά και του ποντιακού στοιχείου και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, κατά την πρώτη και αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αι. αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Βικέν Δερεγιάν.
Τόνισε, ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία επιμένει να αρνείται «πεισματικά» την αναγνώριση της ιστορίας και ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ στηλίτευσε και τις επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, με τελευταίες τις πιο πρόσφατες, κατά του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Στεπανακέρτ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Καραμπάχ, κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Αρμένιος» δήλωσε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ευρωβουλευτής της Κύπρου, Ελένη Θεοχάρους, υπενθυμίζοντας ότι πάρα πολύ Αρμένιοι κατέφυγαν στην Κύπρο μετά τη σφαγή του 1915, ενώ παλαιότερα υπήρξε στην Κύπρο και το πιο σπουδαίο σχολείο της αρμενικής διασποράς το «Μελκονιάν».
Υπογράμμισε ότι και σήμερα η «θαλερή» αρμενική κοινότητα της Κύπρου «συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αγωνίζεται με τον κυπριακό ελληνισμό για την απελευθέρωση και της Κύπρου». Πρόσθεσε, ότι, συνεπώς, η παρουσία της σε εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου γίνονται, είναι «μια συνέχιση του καθήκοντος» της. Επεσήμανε ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1987 και ότι η Επιτροπή Φιλίας Ε.Ε. – Αρμενίας του Ευρωκοινοβουλίου – η ίδια ως πρόεδρος της επιτροπής – καταβάλει προσπάθειες «για να αναδειχθεί το αρμενικό ζήτημα και η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία πριν κάνει βήματα προς την ένταξη της στην Ε.Ε.».
Τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης, του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, και του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, μετέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Η υφυπουργός κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και «τη γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του ποντιακού λαού και του λαού της Ιωνίας, του μικρασιατικού ελληνισμού γενικά», να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος γειτονικών της κρατών.
«Είναι ισχυρό το μήνυμα που εξέπεμψε η Γερμανία, όταν παραδέχθηκε και καταδίκασε το έγκλημα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Προστατεύει έτσι τις μελλοντικές γενιές, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Όσο όμως η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει ανάλογες παραδοχές ιστορικών λαθών, είναι ασύμβατη με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής συνύπαρξης» τόνισε η υφυπουργός.
«Την 24η Απριλίου 1915 οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση όλης της αρμενικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης, της θρησκευτικής ηγεσίας, τους πολιτικούς προϊσταμένους και τους εκτέλεσαν» δήλωσε το μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ντικράν Μπλετζιάν, σημειώνοντας ότι «συμβολικά» αυτή η μέρα έχει οριστεί ως η απαρχή της γενοκτονίας, ανεξαρτήτως εάν είχαν από πριν ξεκινήσει διώξεις και πρόσθεσε: «Σήμερα ερχόμαστε εδώ να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε και ότι μαχόμαστε μέχρι την οριστική λύση, που είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία.
«Η ιστορία της εθνικής τραγωδίας των Αρμενίων αποτελεί αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα, χαραγμένη βαθιά στη θύμηση, τη συνείδηση και το συναίσθημα όλων των Αρμενίων» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι η αρμενική γενοκτονία δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη της διεθνούς κοινότητας και από την Τουρκία, από την οποία, όπως είπε, απαιτείται η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των Ποντίων. «Μια επέτειο που οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή στη σημερινή εποχή, καθώς η λήθη μπορεί να αποτελέσει τη χαραμάδα για την επανάληψη αποτρόπαιων πράξεων εναντίον ενός ολόκληρου λαού εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η αντιπεριφερειάρχης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο εκπρόσωπος του πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Μανουκιάν, καθώς και ο εκπρόσωπος της αρμενικής νεολαίας Χατζίκ Κασαπιάν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές Θεσσαλονίκης, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλλίδης, της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης και Κ. Γκιουλέκας, της Ένωσης Κεντρώων, Α. Φωκάς, η εκπρόσωπος του Ποταμιού Χρ. Ταχιάου, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ευσέβιος και ο εφημέριος της αρμενικής εκκλησίας Σιμπάτ Σαμπουντζιάν, ο πρόξενος της Κύπρου Αντώνης Μανδρίτης, ο διοικητής του Γ’ ΣΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, κ.α.
Ακολούθησε η χορωδία του συλλόγου αποφοίτων του αμερικανικού κολλεγίου «Ανατόλια», με ερμηνείες τραγουδιών γνωστών συνθετών και στη συνέχεια σιωπηρή πορεία μνήμης και κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Γ’ΣΣ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου