Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

"ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ....ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ"--Νατοϊκές περιπολίες σε καφέ και λιμάνια !!!


 Η εμπλοκή του NATO στις περιπολίες για την αντιμετώπιση των μεταναστών εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία.
• Γιατί έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Ελλάδα η όποια εμπλοκή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση των μεταναστών! Οι εισηγήσεις να μην ανανεωθούν οι άδειες σε όλα τα πλοία.

Από τον Ανδρέα Κούτρα

Αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό οε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην Ελλά­δα, ενώ υπάρχουν ακόμη και εισηγήσεις να μην ανανεωθούν οι διπλωματικές άδειες στα πλοία της Συμμαχίας που λήγουν αύριο, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάστα­ση που μπορεί να εξελιχθεί σε βάρος των εθνικών συμ­φερόντων.

Το θέμα θα τεθεί στην επίσκεψη που θα πραγμα­τοποιήσει ο γενικός γραμ­ματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε 10 ημέρες στην Ελλάδα και ακο­λούθως στην Τουρκία.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο στο υπουργείο Εξωτε­ρικών όσο και στο υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει μία συζήτηση σε υψηλό επίπεδο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη δύναμη του ΝΑΤΟ που έχει (θεωρητικά) αναλάβει να κάνει περιπολίες στο Αιγαίο και να αποτρέπει τους Τούρκους δουλεμπόρους να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

Ξεκούραση

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφο­ρετικά όταν η SNMG-2 ου­δέποτε αναπτύχθηκε πλήρως και ποτέ δεν ανακοι­νώθηκε ένα ολοκληρωμέ­νο επιχειρησιακό σχέδιο, είτε λόγω των αξιώσεων της Τουρκίας είτε λόγω της πο­λιτικής αδυναμίας της Συμμαχίας να αναλάβει ρόλο μακριά από τα συνήθη καθήκοντά της.

Ενδεικτικό είναι ότι ην Παρασκευή το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας... έπινε καφέ στον Πειραιά, του ολλανδικού πλοίου «ξεκουραζόταν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το ένα βρετανικό σκάφος έκανε... περιπολίες ανοιχτά της Σούδας. Και αυτά είναι τα τρία από τα συνολικά επτά πλοία που συμμετέχουν στην SNMG-2. Τα υπόλοιπα τέσσερα, το γερμανικό «Βοηη», που έχει και διοικητικό ρόλο, η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», ένα τουρκικό πλοίο και ένα καναδικό μπορεί να βρίσκονταν στο Αιγαίο και κοντά στις περιοχές όπου είναι τα περάσματα των μεταναστών και των προσφύ­γων, αλλά ουδεμία εμπλο­κή είχαν. Αξίζει να σημει­ωθεί ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δώσει διπλωματικές άδειες να μπαίνουν τα πλοία της Συμμαχίας στα χωρικά τους ύδατα. Μόνο η Ελλάδα το έχει πράξει.

Το γεγονός δε ότι υπάρχει μετά την απόφα­ση εμπλοκής του ΝΑΤΟ η συμφωνία μεταξύ της Ευ­ρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας για επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνι­κά νησιά πίσω στην Τουρ­κία φαίνεται να έχει υπο­σκελίσει τον ήδη αμφισβητούμενο ρόλο της Συμμαχίας. Και αυτός είναι σε έναν μεγάλο βαθμό ο λόγος για τον οποίο στρατι­ωτικοί πρότειναν να μην ανανεωθούν οι διπλωματι­κές άδειες για τα πλοία της Συμμαχίας.

Πρόταση

Κάτι τέτοιο πιθανότατα δεν θα γίνει, και αύριο Δευτέρα 11 Απριλίου που λήγουν θα ανανεωθούν για μάλλον ακόμη έναν μήνα. Το ότι υπήρξε πάντως μία τέτοια πρόταση, επί της ουσίας να ζητηθεί η αποχώρηση των νατοϊκών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, εί­ναι ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στην ελληνική πλευρά.

Οι εισηγητές της πρό­τασης διακοπής των δι­πλωματικών αδειών βασίστηκαν όχι στο ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών (η Τουρκία είναι αυτή που αποφασίζει να κλείσει ή να ανοίξει τη στρόφιγγα), αλλά στο ότι μπορεί αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Ήδη η Άγκυρα έχει επι­χειρήσει πολλές φορές τον τελευταίο ένα ενάμιση μή­να να προωθήσει αξιώσεις της στο Αιγαίο και να τις «νομιμοποιήσει» διά της παρουσίας της Συμμαχί­ας και εκτιμάται ότι το επό­μενο δίμηνο, που κορυφώνεται η δραστηριότητα των Τούρκων με ασκήσεις στο Αιγαίο, θα υπάρξουν ακό­μη πολλά επεισόδια.

Κερδισμένοι Άγκυρα και Βερολίνο

Η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι η μόνη ωφελημέ­νη από την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο, γιατί αφενός της παρέχεται το πάτη­μα να κατοχυρώσει τις θέσεις της στο Αι­γαίο (ενδεικτικό είναι ότι έχει καταφέ­ρει να μην ανεφοδιάζονται τα συμμαχικά πλοία στα Δωδεκάνησα, που αμφισβη­τεί) και αφετέρου έχει πιο κοντά το ΝΑ­ΤΟ στη διένεξη με τη Ρωσία στη Συρία.

Αυτό ευνοεί και το NATO. Επίσης, κερδισμένη είναι η Ανγκελα Μέρκελ που παρουσιάζει στο ακροατήριό της την παρουσία της Συμμαχίας στο Αιγαίο ως ακόμη μία προσπάθεια να περιορι­στούν οι μεταναστευτικές ροές προς τη Γερμανία.

Η Ελλάδα, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Μόνο να χάσει. Η άποψη πάντως για ανανέωση των διπλω­ματικών αδειών των πλοίων φάνηκε να πέρασε λόγω και της επίσκεψης του γε­νικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 22 Απριλίου στην Αθή­να με πολυμελή συνοδεία. Το επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορεί η χώρα μας να «τορπιλίσει» μια συμφωνία στην οποία έχει συνηγορήσει, όταν η Τουρκία ψάχνει αφορμές.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/04/2016)
http://forapartida-forapartida.blogspot.gr/2016/04/blog-post_89.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου