Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Νέα επιδρομή κατά των στρατιωτικών!...


Ενώ με την ένταξη και των στελεχών των Ε.Δ. στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το «ψαλίδι» στις συντάξεις είναι σχεδόν βέβαιο, όσοι έφυγαν από την υπηρεσία πριν από το 2013 καλούνται να επιστρέψουν μέρος του εφάπαξ.
Στην κλίνη του Προκρούστη θα βρεθούν και πάλι οι συντάξεις των στρατιωτικών με το νέο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό που προωθείται για ψήφιση. Εκεί που τους… χρωστούσαν, αφού η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα (την ίδια δέσμευση είχε αναλάβει και η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ), τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέο «ψαλίδι» με την ένταξη και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Μένει να διαφανεί πόσο θα περικοπούν. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία όχι μόνα στα εν αποστρατεία στελέχη, αλλά και στα εν ενεργεία και ιδίως σε όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εκατοντάδες στελέχη που είχαν αποστρατευτεί πριν από το 2013 και είχαν λάβει εφάπαξ καλούνται τώρα ένα μέρος αυτού να το επιστρέψουν, καθώς τους λένε από το υπουργείο Οικονομικών: «Κάναμε λάθος». Το εφάπαξ είχε υπολογιστεί με βάση όσα ίσχυσαν όταν έγινε η αίτηση αποστρατείας τους, αλλά στο μεταξύ είχε ψηφιστεί νόμος που επέφερε ακόμα μία μείωση. Αρκετοί στρατιωτικοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν τίποτα.
Το Δημόσιο τους ζήτησε να επιστρέψουν πίσω, ανάλογα με το εφάπαξ που έλαβαν, περί τα 9.000-10.000 ευρώ. Και χωρίς πολλά πολλά, άρχισε να τους τα κρατάει από τις συντάξεις, που έχουν επίσης πολλαπλά υποστεί καθίζηση. Κατά μέσο όρο καλούνται να δίνουν περί τα 100 ευρώ μηνιαίως από τη σύνταξή τους μέχρι να εξοφλήσουν.
Ο υπολογισμός
Ή μάλλον μέχρι να έρθουν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό προδιαγράφει το νέο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό της κυβέρνησης, αφού καθιερώνεται και για τους στρατιωτικούς ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και των δύο τμημάτων, της εθνικής και της ανταποδοτικής. Σε τι ποσοστό ακριβώς θα περικοπούν οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται, πόσο θα κοπούν οι συντάξεις όσων έχουν υποβάλει αίτημα ή θα αποστρατευτούν εντός του 2016 και πόσο αυτών που θα κρεμάσουν το πηλήκιο μετά το 2017, μένει να το δούμε, αν και οι τελευταίοι θα πληγούν περισσότερο. Ενδέχεται οι περικοπές να είναι 10%, ίσως και έως 20% για τους νέους ασφαλισμένους.
Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κρίνει ότι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών των στρατιωτικών που έχουν αποχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά είναι προσωρινός και απαιτείται επανυπολογισμός τους (κάτι που θα επιφέρει μικρή μείωση) ή πρέπει να ενταχθούν στο νέο καθεστώς (εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης) και ιδίως αν θα υπολογιστεί όλος ο χρόνος το ασφαλιστικού βίου ή αυτός μετά το 2011. Κι αυτό γιατί όσα στελέχη έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν εντός του 2016 θα έχουν διαφορά στις συντάξεις τους άνω του 20% με το ήμισυ αυτού να επιστρέφει στους λογαριασμούς τους ως προσωπική διαφορά. Στην καλή περίπτωση, γιατί όσοι αποχωρήσουν το 2017 θα λάβουν όχι το ήμισυ της διαφοράς, αλλά το 1/3 και όσοι αποστρατευτούν το 2018, το 1/4, και βλέπουμε…
Ανησυχία και για μισθούς.
Η ανησυχία των στρατιωτικών αυξάνεται και από την έντονη φημολογία περί κατάθεσης νέου μισθολογίου, όπου δεν θα περιλαμβάνει τις λεγόμενες μισθολογικές προαγωγές. Αυτό όχι μόνο θα επιφέρει μειώσεις στους μισθούς όσων υπηρετούν ήδη στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά θα συμπαρασύρει και τις συντάξεις. Υπάρχει, βέβαια, ένα ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός με την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων προ του Αυγούστου του 2012, αν και κάθε αλλαγή είναι επί τα χείρω.





















dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου