Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

BINTEO--ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ:"Κακώς σχεδιάζεται η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ σύμφωνα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ"...


Κύριε Πρόεδρε,
          Η εξωτερική πολιτική κάθε κράτους μέλους, όπως επιτάσσει το σύνταγμα του, εξυπηρετεί το εθνικό του συμφέρον, τόσο σε διμερές όσο και στο ενοποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον. Επιτυγχάνεται με την κλασική διπλωματία, τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και με την επίδειξη ισχύος ή οικονομικής ενίσχυσης.

          Όμως στο πλαίσιο της Ένωσης, σε πολλά σημεία της συνθήκης της ΕΕ, που αφορούν στην κοινή εξωτερική πολιτική, υπάρχουν όμως διφορούμενες έννοιες αλλά και λάθη. Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η πολιτική άμυνας της Ένωσης, κακώς εξασφαλίζεται από το ΝΑΤΟ και κακώς σχεδιάζεται η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας σύμφωνα με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Για παγκόσμια στρατηγική της Ένωσης, τα όσα ορίζουν τα άρθρα 21 και 22 της συνθήκης επαρκούν και είναι υλοποιήσιμα, επί του παρόντος. Σχέδια πέραν των προβλεπομένων στα παραπάνω άρθρα θα αποβούν μη διαχειρίσιμα, τόσο σε επίπεδο παροχής δυνάμεων όσο και υλικοτεχνικής,  οικονομικής υποστήριξης.    

          Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω σε κάποιους συναδέλφους που μετά το BREXIT, επέδειξαν διάθεση τιμωρητική και απομόνωσης έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, με ψευτολεονταρισμούς, υπέρμετρο σνομπισμό μέχρι και απαγόρευση συνομιλιών με Βρετανούς αξιωματούχους ότι, καλό θα ήταν να χαμηλώσουν τους τόνους, ειδικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου