Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Φυματίωση ή “κίτρινος πυρετός” στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Ιωάννινα; ...




Το ΓΕΣ, όπως και τα υπόλοιπα Γενικά Επιτελεία,πληρώνουν την βιασύνη με την οποία κλήθηκαν να φτιάξουν δομές για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.Η αποστολή προσωπικού σ΄ αυτές χωρίς τον έγκαιρο εμβολιασμό του προσωπικού ήταν απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! Και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το επείγον του πράγματος.Ο κίνδυνος να στρατιωτικοί να προσβληθούν από κάποια μεταδοτική ασθένεια είναι ΥΠΑΡΚΤΟΣ αν δεν τηρούνται τα βασικά.
Εξίσου απαράδεκτη όμως είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από χθες να δημιουργηθεί ανεξέλεγκτος πανικός ,σε στρατιωτικούς και στις οικογένειές τους με την μετάδοση πληροφοριών που θεωρούν δεδομένο ότι εννέα στρατιωτικοί έχουν “κολλήσει φυματίωση”, στα Ιωάννινα όπου βρίσκεται η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Τσεπέλοβου.
Μιλάμε για προσπάθεια πρόκλησης πανικού,γιατί οι “πηγές” που την διέδωσαν …ξέχασαν (;) να πουν μια σημαντικότατη …λεπτομέρεια: και οι εννέα στρατιωτικοί έχουν κάνει και στο παρελθόν το τεστ Mantoux.Και όπως εξήγησαν από τη πρώτη στιγμή ιατροί είναι αναμενόμενο ότι όσες φορές κι αν το ξανακάνουν θα βγουν “θετικοί”,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν φυματίωση! Πως και γιατί …ξέχασαν αυτή τη λεπτομέρεια είναι άξιο απορίας . Το γεγονός ότι πάρα πολλές οικογένειες στρατιωτικών θα έμπαιναν σε φάση απόγνωσης διαβάζοντας ότι οι δικοί τους έχουν “κολλήσει φυματίωση” -ως δεδομένο γράφτηκε- πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχει και ο “θεωρητικός” αυτού του είδους της ενημέρωσης,διευθυντής σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια που έχει πει: “Μην αφήνουμε την αλήθεια να μας χαλά μια ωραία ιστορία”! Μόνο που η “ιστορία” για πάρα πολλούς στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους ήταν εφιάλτης.
Λάθος πληροφόρηση; Διαστρεβλωμένη θα λέγαμε γιατί έτσι εξυπηρετούσε.Αυτό δεν δικαιολογεί όσους έσπευσαν να σπείρουν τον πανικό.Μ΄ ένα απλό τηλεφωνημα στο ΓΕΣ θα μάθαιναν τα γεγονότα που έχουν ως εξής:
Από 22 έως 29 Απριλίου 2016, οικογένεια προσφύγων που φιλοξενούνταν στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Τσεπέλοβου Ιωαννίνων, διεκομίσθηκε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκε ότι μέλη της πάσχουν από φυματίωση και ακολούθησαν την προβλεπόμενη θεραπεία. Ο πατέρας Σύριος έπασχε από φυματίωση στη Συρία, έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή, την οποία σταμάτησε κατά τη διάρκεια της μετακίνησή του στην Ελλάδα. 
Για προληπτικούς λόγους, αποφασίσθηκε όπως το στρατιωτικό προσωπικό της 8ης ΕΑΝ που εμπλέκεται στη λειτουργία της δομής να υποβληθεί σε υγειονομικό έλεγχο.
Ο έλεγχος για να έχει αποτελέσματα πρέπει να γίνει δύο μήνες μετά την υποτιθέμενη μόλυνση.
Έτσι την προηγούμενη Παρασκευή έγινε στο μισό προσωπικό της μονάδας το τεστ δερματοαντίδρασης Mantoux και ακτινογραφία θώρακος, και στο υπόλοιπο έγινε εχθές Δευτέρα.
Προχθές το βράδυ βγήκαν τα αποτελέσματα για το πρώτο γκρουπ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ενημέρωσε ότι 8 άτομα (4 Αξιωματικοί, 3 Υπαξιωματικοί και 1 Οπλίτης θητείας) βρέθηκαν θετικά στην δερματοαντίδραση.Χθες προστέθηκε ένας ακόμη.
Το αποτέλεσμα της εξέτασης όπως ενημέρωσαν από τη πρώτη στιγμή οι ιατροί δεν συνεπάγεται ότι τα 9 άτομα πάσχουν από φυματίωση, αλλά ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης,όπως προβλέπει η διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις . Και αυτό γιατί μπορεί να έχουν δημιουργήσει αντισώματα λόγω προηγούμενη εμβολιασμού τους. Σε κάθε περίπτωση σε όλους τους στρατιωτικούς που παρουσίασαν θετικά δείγματα θα διενεργηθούν οι προβλεπόμενες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι από μόλυνση ή από προηγούμενο εμβολιασμό. Οι εξετάσεις θα γίνουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους στρατιωτικούς. 
Το προσωπικό έχει ήδη ενημερωθεί από εξειδικευμένους στρατιωτικούς ιατρούς. 
Το ΓΕΣ οφείλει πρώτα απ΄ όλα να “θωρακίζει” το προσωπικό που στέλνει σε κέντρα προσφύγων έγκαιρα κι όχι με καθυστερήσεις και αναβολές.Αν δεν μπορεί να το κάνει να μην στέλνει προσωπικό.
Πρέπει όμως να ερευνήσει όταν θα τελειώσει ελπίζουμε αισίως αυτή η περιπέτεια ποιος και γιατί δημιούργησε όλο αυτό το κλίμα κινδυνολογίας.Έχει τα μέσα. Ας προστρέξει στη βοήθεια του πρόεδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου Γ.Θεοδώρου,ο οποίος γνωρίζει τη περιοχή και πρόσωπα και πράγματα.Θα μπορέσει να βοηθήσει για να βγει μια άκρη για το ποιος και γιατί δημιούργησε όλον αυτόν τον αχρείαστο πανικό στα Ιωάννινα.Ποιος πυροδότησε όχι μόνο την φυματίωση αλλά και τον …κίτρινο πυρετό;
Επειδή οι ΕΔ και το προσωπικό τους έχουν κουραστεί απίστευτα με την υπόθεση του προσφυγικού η ηγεσία του ΓΕΣ υποχρεούται να τους προστατεύσει.Και με έγκαιρους εμβολιασμούς αλλά και από τα περίεργα παιχνιδάκια που κάποιοι παίζουν εναντίον των ίδιων τους των συναδέλφων.Η υπόθεση των έγκαιρων εμβολιασμών του προσωπικού δεν είναι για εκμετάλλευση από κανέναν.
http://stratiotikathemata.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου