Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ολα όσα πραγματικά συζήτησαν .....


Ομπάμα: Συνεχίστε την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων 
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε  από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές. «Ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».
Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».
Τσίπρας: Πρέπει να λυθεί το θέμα του χρέους
Ο πρωθυπουργός,από την πλευρά του, τόνισε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ότι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του. Ο κ. Ομπάμα,  εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.
Κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση κορυφής -Τι είπαν Τσίπρας-Ομπάμα
  • Αιχμές Ομπάμα κατά Γερμανίας-Σόιμπλε
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι το ΔΝΤ βάζει θέματα μεταρρυθμίσεων και βάζει και το χρέος, ωστόσο, οι άλλοι το αγνοούν...«Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για να έχουμε ένα πιο ευνοϊκό έδαφος. Για αυτό προϋπόθεση είναι και η ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό Πρόεδρο. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ομπάμα, σε εκείνο το σημείο, του είπε πως το καταλαβαίνει αυτό που του λέει, αλλά ότι υπάρχουν δυσκολίες με τη Γερμανία σε αυτό το πεδίο. 
«Το πακέτο των μέτρων του ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, ενώ οι προτάσεις του για το χρέος δεν γίνονται αποδεκτές από την ΕΕ», του απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός. 
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι επί 8 χρόνια «διαφωνούμε και εμείς με τον Σόιμπλε» σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση. «Εδώ και  8 χρόνια εμείς έχουμε αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα», φέρεται να είπε σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 
  • Ο Λιου στην Αθήνα για περαιτέρω συνεργασία
Ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με τι ίδιες κυβερνητικές πηγές φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλον για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, προανήγγειλε επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου στην Αθήνα για «περαιτέρω συνεργασία». 
  • «Πίεσε τους ελληνοκύπριους για λύση»
Σε ότι αφορά στο κυπριακό, πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό να συνεχίζει να πιέζει την ελληνοκυπριακή κοινότητα για την λύση και από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ώστε και η Τουρκία να κάνει ότι της αναλογεί. 
Τέλος, σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε την αλληλεγγύη των Ελληνων, ενώ φαίνεται να έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάνοντας σχετικές ερωτήσεις, για τις  ευπαθείς ομάδες των προσφύγων και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. 
  • Τσίπρας: Να συνεχιστεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Από την πλευρά του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να συνεχιστεί η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Το χιούμορ και το καρφί Ομπάμα σε Τσίπρα
Και μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να επέμεινε στη σκληρή γραμμή ζητώντας από την Αθήνα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, έκανε και μια επίδειξη του χιούμορ του, για το οποίο φημίζεται, και στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. 
  • Το σχόλιο για το λουκ Τσίπρα 
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον πρωθυπουργό στη Βαρσοβία, ο κ. Ομπάμα σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη συνάντησή τους χωρίς γραβάτα ως εξής: «Εμένα μου έλεγαν να φοράω γραβάτα για να δείχνω μεγαλύτερος» με τον Ελληνα πρωθυπουργό να του απαντά: «Και εγώ έχω πει ότι δεν θα  φορέσω γραβάτα μέχρι την ελάφρυνση του χρέους».
  • Οι διακοπές στην Ελλάδα 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που του είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. Οτι δηλαδή θέλει να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Η απάντηση που έλαβε από τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν η εξής: «Τώρα που δεν θα είμαι Πρόεδρος, θα μπορώ να έρθω, ως συνταξιούχος, για περισσότερο καιρό αρκεί να μου βρεις ένα ήσυχο μέρος για να ηρεμήσω». 
  • Το καρφί  για τον Πούτιν
Συζητώντας για το προσφυγικό, ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι βρήκε την ευκαιρία να πετάξει και το «καρφί» του. Οταν ο Ελληνας πρωθυπουργός του είπε ότι πρέπει να δουλέψουν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, ο κ. Ομπάμα φέρεται να του είπε αστειευόμενος ότι «θα πρέπε να συμβάλει και ο φίλος ο Πούτιν» και μάλιστα με αυτή την αφορμή μίλησαν  «για τις ελληνορωσικές σχέσεις κ για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου