Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ--Όλες οι Ειδήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις την εβδομάδα που πέρασε ...




Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, έλαβαν χώρα επιχειρησιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό εκπαιδεύσεως του ΓΕΣ. espekm.gr

Στις 11 Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «Αριάδνη 2016», η οποία είχε ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και διεξήχθη στις προσβάσεις του Πατραϊκού κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Στην άσκηση συμμετείχε η φρεγάτα F450 Έλλη, τα ναρκοθηρευτικά M63 Καλλιστώ και Μ61 Ευνίκη, η κανονιοφόρος P61 Πολεμιστής, στοιχεία της ΔΥΚ και της ΟΕΝ, το Γαλλικό ναρκοθηρευτικό Capricorne, το Ισπανικό ναρκοθηρευτικό Segura, το Ρουμανικό ναρκαλιευτικό Dim Nicolescu η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) αποτελούμενη από τα Τουρκικά πλοία C.G. Hasan Pasa (πλοίο διοίκησης) και Edremit και το Ισπανικό Tambre. Σημεία άξια αναφοράς ήταν οι πλευρικοί αριθμοί χαμηλής ορατότητας στα ελληνικά πλοία, η χρήση της Κ/Φ Πολεμιστής σε ρόλο επιθετικής ναρκοθέτησης (εξ ου και ο φόρτος της αποτελούμενος από διαφόρων τύπων εκπαιδευτικές νάρκες ερυθρού χρώματος), αλλά και η απουσία ελληνικής σημαίας από το τουρκικό σκάφος C.G. Hasan Pasa, ακόμη και όταν αυτό βρισκόταν στο λιμάνι τις Πάτρας (με ανεπτυγμένο συνεχώς προστατευτικό πλωτό φράγμα γύρω του…).espekm.gr

Από τις 9 έως και τις 16 Μαρτίου έλαβε χώρα η Νατοϊκή άσκηση χειρισμού κρίσεων (Crisis Management Exercise), με την ονομασία «CMX-16», η οποία διεξάγεται για 20η φορά από το 1992, με σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, διαβούλευσης και συλλογικής λήψης αποφάσεων σε στρατηγικό πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο. Το σενάριο της άσκησης εστιάστηκε στην ανάπτυξη συλλογικής άμυνας αντιμετώπισης απειλής υβριδικού πολέμου κατόπιν ενεργοποίησης των άρθρων 4 και 5 του συμφώνου της Συμμαχίας. Στην άσκηση συμμετείχαν αρμόδιες στρατιωτικές/πολιτικές αρχές Κρατών-Μελών του ΝΑΤΟ, οι Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟικά Στρατηγεία, χωρίς ανάπτυξη δυνάμεων. Επιπρόσθετα συμμετείχαν η Σουηδία και η Φινλανδία καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητής. Σε εθνικό επίπεδο, πέραν του προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των ΕΔ, στην άσκηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι/σύνδεσμοι των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και συναρμόδιων πολιτικών φορέων.
Από 3 έως και 5 Μαρτίου, μέλη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» και T-6A «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» της Π.Α., συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αεροπορικών Επιδείξεων (European Airshow Council: EAC), που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τα μέλη των Ομάδων ενημερώθηκαν για θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή πτήσεων επιδείξεων.
Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την η 60η Επέτειο της Γενέθλιας Ημέρας της 96 ΑΔΤΕ «Χίος», στην έδρα του Σχηματισμού. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, καθώς και Διατελέσαντες Διοικητές της 96 ΑΔΤΕ.
Στρατιωτική διπλωματία espekm.gr
Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε το διήμερο 15-16 Μαρτίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Εκεί συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΕΔ της Αιγύπτου, Αντιστράτηγο Mahmoud Hegazy, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας και Αμυντικής Παραγωγής της Αιγύπτου, Στρατηγό Sedki Sobhi, με τον οποίο συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, και εξετάσθηκαν πιθανά πεδία συνεργασίας στην αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ακόμη, μετέβη και ξεναγήθηκε στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας, όπου και συνάντησε τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Αντιναύαρχο Osama Munir Rabie, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά την παραμονή του στην Αλεξάνδρεια, ο Α/ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στο Μνημείο του Αιγύπτιου Προέδρου Sadat, ενώ έγινε δεκτός από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, και ακολούθως επισκέφθηκε, στην οικία του, τον παλαίμαχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Δημήτριο Γαβαλά, τελευταίο, εν ζωή, του πληρώματος του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ. espekm.gr
1 (7)
Εκπαιδευτική επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε προ ημερών τμήμα του Air War College των ΗΠΑ. Στις 8 Μαρτίου επισκέφθηκε το ΓΕΑ, ο Αρχηγός του οποίου, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης μίλησε στους σπουδαστές και απάντησε σε ερωτήσεις τους, ενώ παρακολούθησαν και ενημέρωση για το έργο, την αποστολή και τη συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στο διεθνές περιβάλλον. Την επομένη, οι σπουδαστές επισκέφθηκαν την Σχολή Εθνικής Άμυνας, όπου ενημερώθηκαν για την αποστολή και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της. espekm.gr
Στις 15 Μαρτίου  υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας. Το ΠΣΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κίνας στην Ελλάδα. Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει αριθμό δράσεων στους τομείς εκπαίδευσης και ασκήσεων.
1_1024
Στις 17 Μαρτίου 2016 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αρχηγός
Στις 17 Μαρτίου 2016 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΣ στην έδρα της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης (United States Army Europe – USAREUR) στο Wiesbaden της Γερμανίας. Ο Αρχηγός ΓΕΣ συναντήθηκε με τον Διοικητή της USAREUR Αντιστράτηγο Frederick Benjamin «Ben» Hodges με τον οποίο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. espekm.gr
Στις 18 Μαρτίου έφθασε στην Α.Β. Τανάγρας το βρετανικό ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ετήσιας εκτός Η.Β. εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό την κωδική ονομασία «Springhawk». Θα παραμείνει στην Ελλάδα έως τις 28 Απριλίου και καθ’ όλο αυτό το διάστημα θα προετοιμάζεται εντατικά εν όψει της επικείμενης σαιζόν αεροπορικών επιδείξεων. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει 3 εξόδους ημερησίως. Από την πλευρά μας, επ’ ευκαιρία και της παρουσίας του σμήνους στη χώρα μας, θα προτείναμε να εξεταστεί η περίπτωση συμμετοχής του με κάποια μορφή στις εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Αμυντική βιομηχανία espekm.gr

Παράταση έως τις 14 Απριλίου έλαβε ο ανοικτός διαγωνισμός συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 468.000 ευρώ για την σύναψη συμφωνίας πλαίσιο τεσσάρων  ετών για την ανάδειξη εργολάβου (Ιδιωτικού Φορέα) παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης κατά ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) –EASA (European Aviation Safety Agency) Χειριστών Αεροσκαφών Εμπορικών Αερομεταφορών CPL (IR/ME/MCC) με ATPL Theory Credit (ATPL FROZEN) σε εννέα στελέχη του Π.Ν. Τα στελέχη αυτά αναμένεται σε πρώτη φάση να αναλάβουν καθήκοντα συγκυβερνήτη στα αναβαθμισμένα P-3B, ενώ ο απώτερος στόχος είναι τα πληρώματα αυτών να αποτελούνται στο μέλλον αποκλειστικά από προσωπικό του Π.Ν., με η υπαγωγή τους στην Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (βάσει της προβλεπόμενης μετεξέλιξης της σημερινής Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού) και αντίστοιχη απεμπλοκή της Π.Α.
Στις 9 Μαρτίου διεξήχθη συνάντηση αρμόδιων επιτελών της ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρείας Airbus Helicopters, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την επισκόπηση προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που υλοποιούνται από την εταιρεία. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι όλων των εταιρειών που εμπλέκονται σε αυτά (SONAK, EAB, NHI). Στις 16 και 17 Μαρτίου διεξήχθησαν στη ΓΔΑΕΕ ανάλογου περιεχομένου συναντήσεις με εκπροσώπους των Dassault Aviation, KMW, RWM και Sikorsky.
Στις 15 Μαρτίου εκπρόσωποι της εταιρείας BAE παρουσίασαν σε επιτελείς του ΓΕΝ, του ΑΣ, της ΔΔΜΝ και του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, τις προτάσεις της εταιρείας για προγράμματα τυποποιημένης συντήρησης, επισκευής και εφοδιαστικής υποστήριξης των πυροβόλων Mk.45 που χρησιμοποιούνται στις Φ/Γ ΜΕΚΟ-200 του Π.Ν. espekm.gr
Την 16 Μαρτίου διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση επιτελών της με τον καθηγητή Ευάγγελο Χριστοφόρου του ΕΜΠ, κατόπιν αιτήματός του, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση ερευνητικών προτάσεων για τεχνολογίες διττής χρήσης και ανταλλαγή απόψεων ενώ συζητήθηκαν και τυχόν δυνατότητες χρηματοδότησης των υπόψη προγραμμάτων.
Στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 διεξήχθη στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή  και επιτελών της με εκπροσώπους της εταιρείας ROSOBORONEXPORT επί συνβάσεών της για την εν συνεχεία υποστήριξη και παροχή ανταλλακτικών για τα ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ανέθεσαν τα ΕΑΣ τη κατασκευή μεγάλης ποσότητας καλύκων για φυσίγγια των 5,56mm, σύμφωνα και με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία Ηπείρου.
Όπως προκύπτει από σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ανάθεση σύμβασης ύψους 23 εκατ. ευρώ στα ΕΑΣ για την κατασκευή πυρομαχικών των 76mm για το Π.Ν. (πρόγραμμα που είχε εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2014), ακυρώθηκε λόγω αδράνειας του ΥΠΕΘΑ να παραδώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την πραγματοποίηση του προσυμβατικού ελέγχου.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη της πληροφοριακής πλατφόρμας ACRITAS, κατόπιν και της σχετικής γενικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε προ μερικών εβδομάδων. Το ACRITAS αναπτύχθηκε με κοινοτικά κονδύλια για λογαριασμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελεί μια πληροφοριακή πλατφόρμα σύνθεσης μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την επιτήρηση των συνόρων, μέσω πληροφοριών που συλλέγονται από δορυφορικούς, επίγειους και εναέριους αισθητήρες (radar. E/O, IR, AIS κλπ.). Ήδη εγκαθίσταται σε παρατηρητήρια του Ε.Σ. και του Π.Ν. αλλά και στον Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους στην Α.Β. Τανάγρας. Στην ανάπτυξη του ACRITAS συμμετείχαν υπό την αιγίδα του φορέα si-Cluster, 8 εταιρείες (Space Hellas, Terra Spatium, inAccess, Irida Labs, Planetek Hellas, Epos, Neuropublic και Geosystems), 3 εταιρείες ως υπεργολάβοι (MILTECH, ΑΤΕΣΕ και ISI Hellas), 2 πανεπιστημιακά εργαστήρια (Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών/ΕΜΠ, Εργαστήριο VLSI/Παν. Πάτρας) και 2 ερευνητικά ινστιτούτα (ISΙ/Αθηνά και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος).
Σώματα Ασφαλείας espekm.gr

Το διήμερο 7 και 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην 112ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η πρώτη φάση του ετήσιου Σεμιναρίου Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, για το έτος 2016. Το σεμινάριο παρακολούθησαν Ιπτάμενοι από την 355ΜΤΜ, την 359ΜΑΕΔΥ, το 4ο ΤΕΑΣ καθώς και Αξιωματικοί και σπουδαστές της Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης και ο Διοικητής της 112ΠΜ. Στις 10 και 11 Μαρτίου διεξήχθη στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών, στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη φάση του σεμιναρίου. Την εν λόγω φάση παρακολούθησαν οι Ιπτάμενοι της 383ΜΕΕΑ καθώς και προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ παραβρέθηκαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και ο Διοικητής της 113ΠΜ.Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη ΔΑΥ, στο πλαίσιο προετοιμασίας της πυροσβεστικής περιόδου 2016 και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη των τακτικών επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης. Στόχος του ήταν η βελτίωση της συνεργασίας και η ανάπτυξη κοινού κώδικα επικοινωνίας, κατά την επιχειρησιακή δράση των εμπλεκόμενων φορέων. Ομιλητές ήταν Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και ο  Dr. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος BEYOND, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα δορυφορικής παρακολούθησης, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, των φυσικών καταστροφών σε ελληνικό έδαφος αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ζήτημα της αεροπυρόσβεσης συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν στις 16 Μαρτίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ι. Καρατζιάς.
Στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Αρχηγού του Σώματος, Αντιναύαρχου Στ. Ράπτη, με το Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Charles Montgomery, ο οποίος συνοδευόταν από αξιωματούχους της εν λόγω Υπηρεσίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την Υπηρεσία Συνόρων του Η.Β. για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση αυτής. Σημειώνεται ότι από 28 Νοεμβρίου 2015, η ανωτέρω Υπηρεσία συνδράμει τις προσπάθειες του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στο Ανατολικό Αιγαίο με τη διάθεση του πλοίου “Vos Grace” στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή  Φαρμακονησίου – Αγαθονησίου, το οποίο έχει επιτελέσει μέχρι και σήμερα αξιοσημείωτο διασωστικό έργο.
DSC_4055m
Εντός τον αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος για το έργο εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας στο βόρειο Αιγαίο, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Κύπρος espekm.gr

Από 9 έως και 11 Μαρτίου διεξήχθη η προγραμματισμένη άσκηση «Ονήσιλλος – Γεδεών 1/2016» με τη συμμετοχή επίγειων και εναέριων μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Η διεξαγωγή της άσκησης εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Εξάλλου, στις 9 Μαρτίου, στην Κύπρο βρέθηκε  ο Αρχηγός Αεροπορίας του Ισραήλ Υποπτέραρχος Amir Eshel, συνοδευόμενος από 5μελή αντιπροσωπεία. Επισκέφθηκε την Αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΦ και τον Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για θέματα κοινού στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ και συνέπεσε με την έναρξη της προαναφερθείσας κοινής άσκησης των δύο χωρών.
img3260-jpg
Στις 15 Μαρτίου υπεγράφη μεταξύ του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γ. Μπασιακούλη και του Αναπληρωτή Διοικητή της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Αντισυνταγματάρχη Λ. Χατζημιχαήλ, μνημόνιο συνεργασίας, που αφορά την αποτελεσματικότερη  και στενότερη συνεργασία των 2 μερών σε περιόδους ειρήνης, εκτάκτων αναγκών και κρίσης.
Και η ….γκρίνια τις εβδομάδας espekm.gr

Πότε θα καταλάβουν εκεί στο ΓΕΣ ότι οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων δεν αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία για συμμετοχή σε αγήματα, παρελάσεις και κάθε είδους άλλες τελετές; Οι επιτελείς της ΔΕΔ είναι ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση; Αντί το προσωπικό τους να καταπονείται και ο χρόνος να σπαταλάται σε πρόβες, μετακινήσεις και επί ώρες παραμονή σε παράταξη για το θεαθήναι, θα έπρεπε να επενδύονται πόροι για κάθε πρόσθετο λεπτό ουσιαστικής εκπαίδευσης των Μονάδων που υποτίθεται ότι αποτελούν την δύναμη ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης….espekm.gr






http://espekm.gr/home/?p=14865










e-amyna.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου