Πως αποτυπώνει μελέτη της PwC τις προκλήσεις των κρατών.
Καθώς οι φορείς εθνικής άμυνας αντιμετωπίζουν σύνθετους και μεταβαλλόμενους κινδύνους ασφαλείας, από μοντέρνες απειλές ως δραστικές περικοπές δαπανών, οι ειδικοί σε θέματα εθνικής άμυνας του παγκόσμιου δικτύου της PwC, αξιολογώντας τον αντίκτυπο των προκλήσεων σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των 50 κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες, προχώρησαν στην κατάρτιση ενός παγκοσμίου χάρτη που αποτυπώνει το παγκόσμιο μέλλον της άμυνας:
1. Κράτη με ισχυρή παγκόσμια παρουσία: ΗΠΑ και Ρωσία. Δαπανούν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ και τη θέση τους για να επηρεάσουν τα παγκόσμια θέματα. Οι αμυντικές τους δομές είναι πολύ ισχυρές και ώριμες και μπορούν να διεξαγάγουν (τουλάχιστον για τις ΗΠΑ) επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο.
2. Κράτη με επιλεκτική παγκόσμια παρουσία: Αυστραλία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τέσσερα αυτά κράτη δαπανούν μεταξύ 1,5% και 3% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα και δραστηριοποιούνται σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Μπορούν επιλεκτικά να επιχειρήσουν σε κρίσιμες περιοχές σε όλον τον κόσμο, να κατασκευάσουν και να ενσωματώσουν σύνθετα οπλικά συστήματα, όμως, με εξαίρεση την Κίνα, αναζητούν ενεργά τρόπους να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα δεδομένης της μεγάλης δημοσιονομικής συμπίεσης.
3. Κράτη – σύμμαχοι: Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία και Σουηδία. Τα έξι αυτά κράτη δαπανούν λιγότερο απο το 1,5% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα, όμως έχουν έντονη παρουσία σε όλον τον κόσμο. Παρά τους μετριοπαθείς προϋπολογισμούς, συμβάλλουν ενεργά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ενώ, με εξαίρεση τη Σουηδία, είναι μέλη του NATO. Τα τελευταία χρόνια πασχίζουν να διατηρήσουν την ετοιμότητα τους καθώς οι αμυντικοί προϋπολογισμοι τους έχουν συρρικνωθεί.
4. Κράτη με ισχυρή εθνική άμυνα: Αγκόλα, Αλγερία, Μπαχρέιν, Κολομβία, Ιράκ, Ισραήλ, Κουβέιτ, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Συρία, Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτά τα 15 κράτη δαπανούν πάνω απο το 3% του ΑΕΠ του στην άμυνα, όμως δραστηριοποιούνται κυρίως στη γεωγραφική περιοχή που τα αφορά άμεσα.
5. Κράτη που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες απειλές: Χιλή, Κροατία, Αίγυπτος, Εσθονία, Ελλάδα, Ινδία, Ιράν, Μαλαισία, Πορτογαλία, Πολωνία, Κατάρ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Βιετνάμ. Αυτά τα 16 κράτη δαπανούν μεταξύ 1,5% και 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και δραστηριοποιούνται κυρίως στη γεωγραφική περιοχή που τα αφορά άμεσα. Συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές ή σε από κοινού επιχειρήσεις με άλλες χώρες για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με συμμαχούν και εταίρους, εστιάζουν όπως τις δαπάνες τους στην αντιμετώπιση συγκεκριμένης απειλής που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο έθνος.
6. Κράτη που υπερασπίζονται την ασφάλεια γεωγραφικής περιοχής στην οποία ανήκουν: Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Δανία, Φινλανδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ελβετία και Βενεζουέλα. Αυτά τα 17 κράτη δαπανούν λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και δραστηριοποιούνται κυρίως στην γεωγραφική περιοχή που τα αφορά άμεσα.
http://proelasi.org/2016/03/26/%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1/#more-38904
Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής – Οικονομικά», σελίδα 11.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου