Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Επεκτείνεται η άδεια ανατροφής τέκνων των αστυνομικών. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πότε;;;


Για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο προσκήνιο ο Αστυνόμος Α΄ Ανδρέας Σταυρόπουλος, Διοικητής του ΑΤ Αντιμάχειας Κω.
Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, που έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη της Δωδεκανήσου, αυτή τη φορά προκάλεσε την έκδοση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με την οποία, μεταξύ άλλων, επεκτείνεται η άδεια ανατροφής τέκνων του αστυνομικού προσωπικού μέχρι την ηλικία των 6 ετών, από τα 4 έτη που ίσχυαν μέχρι σήμερα!

Το Υπουργείο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ουσιαστικά επικύρωσε την θέση που εξέφρασε ο Αστυνόμος κ. Ανδρέας Σταυρόπουλος, σύμφωνα με την οποία αποτελεί ανεπίτρεπτη διάκριση, που παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος η μη χορήγηση σε αστυνομικούς με τέκνα μεγαλύτερα των 4 ετών της άδειας ανατροφής, ενώ το όριο ηλικίας που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά είναι τα 6 έτη.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταυρόπουλος υπέβαλε αίτηση ζητώντας να του χορηγηθεί άδεια ανατροφής για τέκνο ηλικίας άνω των 4 ετών πριν τη συμπλήρωση των 6 ετών, αίτημα που κατ’ αρχήν απορρίφθηκε από την υπηρεσία του, πλην όμως διαβιβάστηκε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ./Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού για περαιτέρω αξιολόγηση, γεγονός που οδήγησε στην εκ νέου αξιολόγηση της υπόθεσης και στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των αστυνομικών, με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος.
Το διάταγμα, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για τους αστυνομικούς, γυναίκες και άνδρες, που εισάγονται για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα για περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και τροποποιήσεις σε ήδη υπάρχουσες διατάξεις, προσαρμόζοντας το καθεστώς των αδειών στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και ικανοποιώντας ταυτόχρονα αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού.
Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για πρώτη φορά είναι οι ακόλουθες:
• Σε περίπτωση γέννησης τέκνου χορηγείται στον πατέρα αστυνομικό άδεια με αποδοχές, διάρκειας τριών (3) ημερών. Η άδεια θα χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης από τον αστυνομικό, εντός πέντε (5) ημερών από τη γέννηση.
• Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή και συγγενούς αστυνομικού έως και β’ βαθμού προβλέπεται η χορήγηση ειδικής άδειας με αποδοχές διάρκειας πέντε (5) ημερών. Η άδεια θα χορηγείται κατόπιν υποβολής αίτησης από τον αστυνομικό, εντός πέντε (5) ημερών από τον θάνατο.
• Για το ζήτημα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που παρέμενε αρρύθμιστο για το αστυνομικό προσωπικό, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που γυναίκες αστυνομικοί υπόκεινται στην εν λόγω διαδικασία χορηγείται ειδική άδεια με αποδοχές και συγκεκριμένα άδεια μίας (1) ημέρας κατά την ημέρα της ωοληψίας, και άδεια δεκαπέντε (15) ημερών από την εμβρυομεταφορά.
Επίσης, στους άνδρες αστυνομικούς χορηγείται άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της ωοληψίας, καθώς και άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς της συζύγου τους, με αποδοχές.
Εκτός των παραπάνω, οι αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αφορούν:
• Στις άδειες ανατροφής τέκνου, που επεκτείνεται μέχρι το έκτο έτος της ηλικίας του, από το τέταρτο που ήταν μέχρι τώρα,
• Στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε οικογένειες με αναπηρία του ενός γονέα, που από εννέα μήνες η άδεια ανατροφής τέκνου αυξάνεται κατά ένα μήνα,
• Στους αστυνομικούς με παιδιά ή σύζυγο με αναπηρία, για τους οποίους προβλέπεται ήδη η δυνατότητα του μειωμένου ωραρίου, κατά μία ώρα την ημέρα, χωρίς περικοπή αποδοχών, προβλέπεται επιπλέον, ως εναλλακτική δυνατότητα η χορήγηση, ειδικής άδειας απουσίας 20 ημερών, με αποδοχές.
Επίσης:
• Για περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνου, προκειμένου να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της 3μηνης άδειας μετ’ αποδοχών, θα χορηγείται εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το τέκνο είναι ηλικίας μέχρι και έξι ετών, όχι μόνο σε γυναίκες αστυνομικούς υπαλλήλους, αλλά και σε άνδρες που υιοθετούν τέκνο.
• Για την χορήγηση της ειδικής άδειας για την παρακολούθηση παιδιών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαλείφεται το 16ο έτος, που ήταν το ανώτατο όριο ηλικίας των τέκνων και ορίζεται ότι η άδεια αυτή θα χορηγείται στο γονέα-υπάλληλο σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου του.







dimokratiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου