Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Όλες οι ειδήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις την εβδομάδα που πέρασε ...


Δραστηριότητες στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης Μονάδων της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ έλαβαν χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Σχηματισμών και Μονάδων του Στρατού Ξηράς εκτελείται ανελλιπώς, με την διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων μικρών κλιμακίων,την εκτέλεση αποτελεσματικών βολών με όλα τα είδη οπλισμού, ενώ προσδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και του επιθετικού πνεύματος.

Από 15 έως 18 Φεβρουαρίου οι Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες της 71ης Α/Μ ΤΑΞΠΖ, διεξήγαγαν τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιέλαβε, μεταξύ των άλλων, την εκτέλεση επιχειρήσεων αεροκίνησης με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, TAMΣ Αεροκίνητου Λόχου με πραγματικά πυρά και αντιμετώπιση τακτικών επεισοδίων, βολές φορητού οπλισμού, αντιαρματικών όπλων και πυροβολικού. Στις 17 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ίδιας δραστηριότητας, ενεργοποιήθηκε Σταθμός Ανεφοδιασμού (ΣΤΑΝ) Ελικοπτέρων. Η ενεργοποίηση του ΣΤΑΝ πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Μεραρχίας Υποστηρίξεως (ΜΕΡΥΠ).
stan 9
Από 15 έως 18 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 79 ΑΔΤΕ στη νήσο Σάμο. Στο πλαίσιο του τετραημέρου πραγματοποιήθηκαν τακτικές κινήσεις των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων της ΑΔΤΕ σε επιλεγμένες τοποθεσίες, οργάνωση μάχης, επιτήρηση πεδίου, βολές φορητού και βαρέως οπλισμού και ΤΑΜΣ εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος.

Από 15 έως 18 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 95 ΑΔΤΕ στη νήσο Ρόδο. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης εκτελέσθηκε τακτική κίνηση Μονάδων σε επιλεγμένες τοποθεσίες, εξετάσθηκαν αντικείμενα Οργάνωσης Μάχης, Ταχείας Ανάπτυξης Πυροβολαρχίας, δοκιμάσθηκαν Σχέδια Αντεπιθέσεων και αντιμετωπίσθηκαν επεισόδια Αντιαεροπορικής Άμυνας. Στις 25 Φεβρουαρίου 2016 αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες και οι ενέργειες του Τμήματος Χρονικής Ετοιμότητας (ΤΧΕ) του Σχηματισμού, το οποίο προωθήθηκε σε επιλεγμένες τοποθεσίες.

Από 22 έως 25 Φεβρουαρίου διεξήχθη από την 80 ΑΔΤΕ στη νήσο Κω τετραήμερο βολών. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας εκτελέσθηκαν βολές από όλα τα διαθέσιμα μέσα πυρός του Σχηματισμού.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής Εκπαίδευσης του 2ου Συγκροτήματος Επικοινωνιών – Ηλεκτρονικού Πολέμου – Πληροφορικής – Επιτήρησης (2ο ΣΕΗΠΠΕΠ) πραγματοποιήθηκε από 15 έως 18 Φεβρουαρίου, ΤΑΜΣ και αξιολόγηση συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.΄Κατά τη διάρκεια της Άσκησης εξετάσθηκαν οι διαδικασίες εφαρμογής μέτρων ΗΠ (Μέτρα Υποστηρίξεως ΗΠ – ΜΥΗΠ, Ηλεκτρονικά Αντίμετρα – ΗΑΜ και Ηλεκτρονικά Μέτρα Προστασίας – ΗΜΕΠ) και αντιμετωπίσθηκαν επεισόδια σύνθεσης της Ηλεκτρονικής Διάταξης Μάχης. Επιπρόσθετα, εκτελέσθηκαν δοκιμές αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών βαθμίδων των συστημάτων ΗΠ, με άριστα αποτελέσματα, γεγονός που βελτιώνει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Στις 22 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η Νατοϊκή άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «Dynamic Manta 2016», η οποία διεξάγεται ανατολικά της Σικελίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαρτίου. Φιλοξενών κράτος για φέτος θα είναι η Ιταλία. Στην άσκηση συμμετέχουν υποβρύχια αλλά και 4 πλοία επιφανείας μαζί με 9 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα, από 8 χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει με το Υ/Β S121 Πιπίνος, στην πρώτη του παρουσία σε διεθνή άσκηση. Για τον λόγο αυτό κατέπλευσε στην Catania της Ιταλίας, από 18 έως 22 Φεβρουαρίου.

Προσωπικό
Από 8 έως 12 Φεβρουαρίου, διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, το Σχολείο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής για την Καταπολέμηση της Πειρατείας, της σειράς «7000». Το εν λόγω σχολείο, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 12 εκπαιδευόμενοι από 5 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία και Ουκρανία), παρείχε την απαιτούμενη θεωρητική εκπαίδευση σε θέματα πειρατείας (ιστορία, τρέχουσες επιχειρήσεις, νομικά θέματα κ.ά.), συνδυαζόμενο και με την πρακτική εκπαίδευση που απαιτείται για το προσωπικό που εμπλέκεται με τις επιχειρήσεις καταπολέμησης του φαινομένου. Επίσης, από 27 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου, διεξήχθη στο ΚΕΝΑΠ το Σχολείο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών επ’ ωφελεία του εκπαιδευτικού προσωπικού του Κέντρου σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκας του Π.Ν. Ο σκοπός του σχολείου ήταν η παροχή δεξιοτήτων, σύγχρονων μεθόδων παρουσίασης και εκπαίδευσης (με χρήση διαδραστικών πινάκων κ.ά.) για τη διδασκαλία θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων σε πολυεθνικό ακροατήριο, παρέχοντας έτσι άρτια κατάρτιση στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΕΝΑΠ, ενώ παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης Πιστοποίησης Διασφάλισης Ποιότητας (Quality Assurance) στην παρεχόμενη εκπαίδευση. Στο σχολείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του ΚΕΝΑΠ, δίδαξαν 2 εκπαιδευτές από το Κ.Ε. Παλάσκας, και συμμετείχαν 15 αξιωματικοί (θεωρητικοί και πρακτικοί εκπαιδευτές) του ΚΕΝΑΠ και ένας από το ΝΚ. Τέλος, από 9 έως 11 Φεβρουαρίου διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, η Τελική Σύσκεψη Σχεδιάσεως της επικείμενης πολυεθνικής άσκησης «NOBLE DINA 2016», με συμμετοχή 13 εκπροσώπων από 3 χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, και Ισραήλ).
Στις 21 Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, οι αγώνες Ανώμαλου Δρόμου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι αντίστοιχοι αγώνες των Στρατιωτικών Σχολών, ο 62ος Ανώμαλος Δρόμος της Π.Α., και οι αγώνες βετεράνων αθλητών και αθλητριών των Ε.Δ. και Σ.Α., στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στρατιωτικού Αθλητισμού (Day – Run 2016). Οι αγώνες διοργανώθηκαν από την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης με τη συνδρομή της Γραμματείας του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και της Διεύθυνσης Μέριμνας Προσωπικού του ΓΕΑ.
Στις 24 Φεβρουαρίου τεταρτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων με τη συνοδεία Αξιωματικών, επισκέφθηκαν την 114ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους ενημερώθηκαν για την αποστολή και το έργο της Μονάδας και ξεναγήθηκαν στην 331 και 332 Μοίρα, στη Μοίρα Συντήρησης Βάσης, καθώς και στο Σμήνος Εκμετάλλευσης Εξομοιωτή Πτήσεων.
Στις 26 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε το δεκαήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ανθυπολοχαγών Πεζικού και Αεροπορίας Στρατού Τάξεως ΣΣΕ/2015, της Πτέρυγας Βασικής Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης εκτελέστηκαν Τακτικές Ασκήσεις Μηχανοκινήτου Διμοιρίας σε όλες τις φάσεις του αγώνα και εξετάστηκαν αντικείμενα διεξαγωγής, Υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας.

Αμυντική βιομηχανία-Προμήθειες
Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας BAE SYSTEMS με αρμόδιους επιτελείς από το ΓΕΝ, το Αρχηγείο Στόλου, το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, την ΔΕΝ και την 353 ΜΝΑΣ με θέμα τις προτάσεις της εταιρείας για την αναβάθμιση των συστημάτων IFF των εναέριων μέσων του Π.Ν.
Μειοδοτικό διαγωνισμό για τη προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων υλικών και αναλωσίμων για τις αναπνευστικές συσκευές της ΔΥΚ, προϋπολογιζόμενου κόστους 60.000 ευρώ, προκήρυξε το Π.Ν. Με ξεχωριστό διαγωνισμό προϋπολογιζόμενου κόστους 30.000 ευρώ, προωθείται επίσης η προμήθεια 14 νέων καταδυτικών στολών πλήρως στεγανού τύπου για την ΔΥΚ. Στο σχεδιασμό της Διοίκησης βρίσκεται και η προμήθεια δύο (με προοπτική αύξησης του αριθμού μελλοντικά) νέων ΣΑΠ τύπου «Ωκύαλος ΙΙ» στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς σε ξεχωριστή ανάρτηση. Η παραγγελία των σκαφών θα πραγματοποιηθεί μόλις εξευρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες και οι προμήθειες υλικών για την πλήρη επισκευή και αποκατάσταση όλων των υπαρχόντων ΣΑΠ της ΔΥΚ.
Διαγωνισμό συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 496.723,46 ευρώ για την προμήθεια υλικών για την επισκευή/ενεργοποίηση εν αποθέσει κύριων μηχανών των ΤΠΚ κλάσης Καβαλούδης, προκήρυξε το Π.Ν. Υπενθυμίζεται επίσης πως βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός για εργασίες εγκατάστασης νέων καλωδιώσεων σε δύο ΤΠΚ κλάσης Καβαλούδης καθώς και στο ΤΠΚ Μυκόνιος.
Δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 1.165.000 ευρώ για την προμήθεια υλικών, ανταλλακτικών και αναλωσίμων, απαραίτητων για την εργοστασιακή συντήρηση των ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma, προκήρυξε η Π.Α. Οι σχετικές εργασίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΑΒ και το ΚΕΑ.
Στις 17 και στις 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στη ΓΔΑΕΕ συνανήσεις μεταξύ επιτελών αυτής και εκπροσώπων της εταιρείας Raytheon Systems, όπου και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανασκόπηση προγραμμάτων Α.Ω. που υλοποιούνται από την εταιρεία. Αντίστοιχο ήταν το αντικείμενο συζήτησης και στις συναντήσεις επιτελών της ΓΔΑΕΕ με εκπρόσωπους της MBDA France, που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.
Στρατιωτική διπλωματία
Στις 23 Φεβρουαρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος συναντήθηκε με τον Διοικητή του 6ου Στόλου Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Αντιναύαρχο James Foggo ΙΙΙ USN, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τον ενημέρωσε για την απόφαση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ της 11ης Φεβρουαρίου και την τρέχουσα διαδικασία για την υλοποίησή της. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα David Pearce. Ο Αμερικάνος Αντιναύαρχος είχε συνάντηση και με τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, στο περιθώριο της οποίας υπογράφτηκε και η συμφωνία για κατασκευή σταθμού μετρήσεων μαγνητικού πεδίου (Deep Water Degaussing Facility) στο Ναύσταθμο Κρήτης. Ο συγκεκριμένος σταθμός θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με κονδύλια που θα διατεθούν του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (το κόστος υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, περίπου). Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου οι εγκαταστάσεις του σταθμού μετρήσεων μαγνητικού πεδίου να είναι έτοιμες και λειτουργικές σε περίπου ένα χρόνο. Ως χρήστες του σταθμού, πρώτη προτεραιότητα θα έχουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, ενώ αμέσως επόμενος χρήστης στη σειρά προτεραιότητας θα είναι το Π.Ν. Ακολούθως τις υπηρεσίες των νέων εγκαταστάσεων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πολεμικά πλοία άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Από 22 έως 24 Φεβρουαρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο. Εκεί συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ε.Δ. του Μαυροβουνίου, Αντιναύαρχο Dragan Samardzic καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας, Bojan Sarkic, όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν στην διμερή στρατιωτική συνεργασία και στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο και επηρεάζει άμεσα τις βαλκανικές χώρες. Επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και απένειμε αναμνηστικά διακριτικά σε Μαυροβούνιους Αξιωματικούς, όλων των Κλάδων, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από Στρατιωτικές Σχολές Ε.Δ. της Ελλάδος. Στις 25 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε επίσημα και τη Σερβία, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ε.Δ. της χώρας, Στρατηγό Ljubiša Diković με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας και υπεύθυνο εξοπλισμών, Zoran Djordjevic, όπου συζητήθηκε η εμβάθυνση και διεύρυνση της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και της αμυντικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα συζητήθηκε το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις βαλκανικές χώρες καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις επί αυτού. Ακολούθως, ο Α/ΓΕΕΘΑ απηύθυνε ομιλία σε υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και των Ε.Δ. της Σερβίας, με αντικείμενο «The Current Security Challenges in the Region with a Focus on Refugee and Migrant Crisis». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Σερβίας, κ.κ. Ειρηναίο και απένειμε αναμνηστικά διακριτικά σε στελέχη των Σερβικών Ε.Δ., οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές.
Το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ΓΕΑ και τη Σχολή Ικάρων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας 2015. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σώματα Ασφαλείας
Διαγωνισμός για την προμήθεια υλικών και ανταλλακτικών κύριων μηχανών των πλωτών του μέσων καθώς και για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα νέων κύριων μηχανών πλωτών περιπολικών σκαφών, συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 1.818.374,50 ευρώ, προκήρυξε το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στις Έκτακτες Δράσεις 2015 του «Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας» και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Γαλάζιο Ταμείο» του Προϋπολογισμού του Πράσινου Ταμείου έτους 2016 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Πράσινο Ταμείο κατά ποσοστό 100%. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστός διαγωνισμός για την συντήρηση επιπέδου W5 κύριων μηχανών του ΠΑΘ ΛΣ-070, συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 545.000 ευρώ.
Κύπρος
Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν χώρα δραστηριότητες της Διοίκησης Πυροβολικού του ΓΕΕΦ, οι οποίες περιελάμβαναν βολές και εκπαίδευση Α/Α όπλων με τη συμμετοχή εφέδρων και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας και εκπαίδευση επί θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Ya΄alon, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έτυχε υποδοχής στο ΓΕΕΦ και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Χρ. Φωκαϊδη. Ακολούθως αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες και ακολούθησε ενημέρωση από την Εθνική Φρουρά. Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν στρατιωτική Συμφωνία SOFA (Status of Forces Agreement) που αφορά το Καθεστώς του Στρατιωτικού Προσωπικού όταν αυτό βρίσκεται στο έδαφος του άλλου κράτους. Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί συνοδευόμενοι από τον Α/ΓΕΕΦ, μετέβησαν στο στρατόπεδο «Αντιστρατήγου Βασίλειου Καποτά», όπου τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου Κυπρο-Ισραηλινής Φιλίας. Ακολούθως επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου κατέθεσε στεφάνι.
Και η …γκρίνια της εβδομάδας
Μόνο ως πρόχειρο και επιπόλαιο (αν θέλουμε να είμαστε επιεικείς) μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το μέτρο της μείωσης της θητείας (και μάλιστα μεγάλης…) στην Εθνική Φρουρά, που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Το ανησυχητικότερο όλων είναι που το σχέδιο είναι απόλυτα έτοιμο για άμεση εφαρμογή, σε πλήρη αντίθεση με όλα εκείνα τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα το αντιστάθμιζαν (πρόσληψη επαγγελματικών οπλιτών, αναδιοργάνωση δομής, εξοπλιστικά προγράμματα) τα οποία παραμένουν ασαφή και μη δρομολογημένα ενώ, βάσει κοινής λογικής, θα έπρεπε να είχαν ήδη υλοποιηθεί πριν γίνει λόγος για οποιαδήποτε μείωσης της θητείας. Το κυπριακό ΥΠΑΜ φαίνεται πως ακολουθεί το ατυχέστατο ελληνικό παράδειγμα επί του συγκεκριμένου θέματος….
e-amyna.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου